Георги Първанов след консултациите с ГЕРБ: АБВ трудно би могла да подкрепи дясноцентристко правителство

STZAGORA.NEТ
ПП АБВ, като млада партия и като партия с по-скоро ляв социален профил, трудно би могла да подкрепи дясноцентристко правителство. Това заяви на пресконференция Георги Първанов, президент на България (2002-2012) и лидер на АБВ, след проведените консултации с ГЕРБ. Той подчерта, че различията между АБВ и ГЕРБ са немалко и трудно преодолими. „Оттук-нататък никой от нас не може да каже, преди да анализираме, дали вървим към по-нататъшно сближаване или късаме дотук” – отбеляза Първанов и добави, че АБВ ще играе ролята на социален коректив.

Георги Първанов коментира, че големият въпрос е този за формулата на бъдещото управление. „Продължаваме да смятаме, че най-добрият вариант за България в тази тежка ситуация, с оглед преодоляване предизвикателствата и на нелеката зима, която ни очаква, и за изхода от кризата – най-добрият вариант е голяма коалиция. Не просто широка коалиция от много партии, „n“ на брой, достатъчно народни представители, а голяма коалиция, в която оста да бъдат двете най-големи партии по изборен резултат, и която коректно да събира левия и десния вектор в българската политика. Дали това е възможно обаче, ще покажат разговорите на други партии. Ние участвахме в този разговор с ясни и категорични позиции, заложени в нашите предизборни документи”.

Георги Първанов посочи, че АБВ и ГЕРБ имат различия по ключови сектори в политиката. „Преди всичко, наистина имахме един сериозен спор относно ролята на държавата. Продължаваме да смятаме, че държавата трябва да има засилена, активна роля в икономиката, в социалната сфера. Ние от АБВ не се отказваме от своите стратегически ангажименти за промяна на държавното устройство и за реформа на политическия модел, но считаме, че не е сега моментът, в хода на формиране на правителство, което има много тежки, актуални предизвикателства, да го поставим в центъра на този кръг от въпроси. Но държим и обосновахме своята идея пред колегите от ГЕРБ, когато се правят промени в Изборния кодекс, а това трябва да бъде достатъчно отдалечено, достатъчно преди едни следващи избори, да се включи мажоритарният елемент в рамките на една смесена избирателна система с национална листа. По този начин даваме отговор и на въпроса къде се събират гласовете от чужбина” – коментира лидерът на АБВ.

Като сериозно различие Първанов посочи възгледите на АБВ и ГЕРБ по въпроса за актуализацията на бюджета. „Ние смятаме, че такава актуализация очевидно ще се наложи, но при липса на конкретен анализ на доклада, който ни беше обещан, но АБВ, все още не разполага с него, за състоянието на приходи и разходи на държавните финанси. Ние стоим на позицията, че актуализацията трябва да бъде в рамките на 3% бюджетен дефицит, така както са европейските изисквания”.

Двете партии се различават и по отношение на възгледите си за развитието на българската енергетика, каза още Първанов и добави, че решенията по енергийните въпроси трябва да бъдат разположени в рамките на единна стратегия, не да се работи на парче. Други пунтове на различие се отнасят до пенсионната реформа и възрастта за пенсиониране, до сектор „Сигурност” и съдебната власт.
#

сподели бутон

7 коментари on “Георги Първанов след консултациите с ГЕРБ: АБВ трудно би могла да подкрепи дясноцентристко правителство”

  • Владимир wrote on 25 октомври, 2014, 19:00

    Абе няма да е трудно, вие се се знаете от време оно.

  • Пипонкова wrote on 25 октомври, 2014, 19:23

    Гоце ще подкрепи всичко, което ще му даде власт!

  • Сашо wrote on 25 октомври, 2014, 19:38

    Не се прави на луд, Гоце! Работата ви е вече опечена, а се правите на трудно достъпни. Знаем ги колко са дълбоки тези вашите джобове, а във властта най-лесно се пълнят!

  • Калин wrote on 25 октомври, 2014, 19:49

    Е колко да е трудно. Вие сте се разбрали ама сега хвърляте прах в очите на хората!

  • ставри wrote on 25 октомври, 2014, 20:16

    кого си мисли , че може да заблуди Първанов като се има предвид, че хората много добре знаят за връзката му с Борисов от едно време и тяхното съглашение да разцепят БСП

  • Даниел wrote on 26 октомври, 2014, 0:26

    Абе, трудно! На кого ги разправяш тия! Продаде си гъза на ГРОБ още, когато беше президент.

  • dani wrote on 26 октомври, 2014, 11:56

    Чак пък трудно………


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн