Августиада ’2014 стартира в Стара Загора с тематична конференция

STZAGORA.NEТ
Фестивалът на виното прави Стара Загора много по-разпознаваема


Фестивалът на виното и културното наследство Августиада е една от големите възможности да разнообразим туристическите дейности и да направим Стара Загора много по-разпознаваема. Това заяви зам.-кметът на Общината Иванка Сотирова по време на откриването на тематичната конференция Августиада.

Както вече Икономически портал на регион Стара Загора съобщи, от 17 до 19 октомври в Регионален исторически музей – Стара Загора се провежда третото издание на Фестивала. Негови организатори са Търговско-промишлена палата – Стара Загора, консултантската компания Oinorama и Общината. Страна партньор през 2014 г. е Франция.

Стара Загора е най-гостоприемният град и съм щастлив, че мога да бъда част от празника на виното и културното наследство, каза в приветствието си Лоран Атал – аташе за образователно сътрудничество и заместник-директор на Центъра за сътрудничество и културна дейност при посолството на Франция.

Едно от нещата, които обединяват Франция и България, е любовта към хубавата храна и хубавото вино, заяви Игор Шлапак – директор на икономическата мисия въ френското посолство. Събитие като Августиада ме обновява, защото 6 години бях в Либия, където алкохолът е забранен. От 2 месеца съм в България и съм приятно изненадан на качествата на вината ви. Те трябва да заемат достойно място не само на френската трапеза, но и по цял свят, каза още Игор Шлапак.

Той съобщи, че във Франция, която е световноизвестна с виното си, се отглеждат 800 000 хектара с лозови насаждения. Годишните приходи от продажби възлизат на над 10 млрд. евро.

Френската държава е въвела класификация Защитен произход, с което се гарантира качеството на продукта и това повишава неговото търсене и цена. В края на годината България ще бъде посетена от представители на земеделското министерство на Франция и на Асоциацията на лозаро-винарите. Искаме да помогнем на вашата страна да въведе класификацията Защитен произход и това е целта на посещението. Също така искаме да популяризираме културно-историческото наследство на страната ви, каза още Игор Шлапак.

Олег Стоилов – председател на Търговско-промишлена палата – Стара Загора, която е съорганизатор на Августиада, съобщи при откриването на тематичната конференция, че фестивалът Августиада е получил много висока оценка от участниците в 14-ата годишна среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), която се проведе в Стара Загора. Той връчи на френското посолство почетна грамота за партньорството при провеждането на третото издание на Фестивала на виното и културното наследство Августиада.

Приветствие към участниците отправи и директорът на Регионален исторически музей – Стара Загора Ангел Динев, който е домакин на форума. Гост на конференцията беше и директорът на Алианс Франсез Стара Загора Дима Динкова.

По време на конференцията гл. асистент Петър Калчев от музея говори по темата Цивилизацията на първите земеделци в Европа. Олег Стоилов представи възможностите на Enterprise Europe Network – най-голямата европейска мрежа за подкрепа на бизнеса; възможности за винарския сектор.

За мястото на малките и средните предприятия в ЕС и спецификите във винарския бизнес говори изпълнителният директор на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора Румяна Грозева. В конференцията участваха и други винени специалисти.

Участниците във форума бяха поздравени от хор от възпитаници на музикалното училище Христина Морфова и Тракийски университет. Те изпълниха химна Франция – България, посветен на приятелството. Автор на текста и музиката, публикувани през 1894 г. е Фредерик Сесе. Поздрав отправи и октет Св. Йоан Дамаскин.

Още по темата:

Третото издание на Фестивала на виното и културното наследство “Августиада” ще се проведе от 17 до 19 октомври в Стара Загора

България се изправя срещу Франция в дегустация на вина в Стара Загора
#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн