Граждански клуб “ЛИПА” и Екоцентърът проведоха акция за почистване около Стария чинар в парк “Бедечка”

STZAGORA.NET

*
Стотина ученици, членове на неправителствени организации и граждани почистиха днес следобед пространството около 680-годишния Стар чинар в старозагорския парк “Бедечка”. Акцията бе по идея на Граждански клуб “ЛИПА”. Преди всички да запретнат ръкави, да сложат ръкавици и да грабнат чувалите, председателят на “ЛИПА” Олег Стоилов (вляво на втората снимка) припомни следното:

“Преди 2 месеца ние представихме програмата на Граждански клуб “Липа” и един от акцентите, една от първите задачи обещахме да бъде откриването на Стария чинар за старозагорци. Иска ни се това дърво, което е на 680 години, да стане един от символите на нашия град, една от туристическите атракции. Започваме с него, но нашата идея е това да бъде първа стъпка в развитието на цялостна система в подкрепа на парковете на Стара Загора.

Стария чинар в момента има нужда от ново саниране, от нов проект и това е, което сега стартираме. Обявяваме процедура по проект за разработване, задание за проектиране по-точно, за укрепване на Стария чинар и благоустрояване на околната територия в парк “Бедечка” (повече за проекта – тук). Тази информация искаме чрез медиите да стигне до широк кръг заинтересовани специалисти, защото това може да стане само чрез тях. Чистенето тук можем да го направим и ние и затова започваме. Но самия проект специалистите трябва да го разработят, да кажат как той да стане по най-добрия начин, без да нарушим целостта на дървото и без да застрашим неговата жизненост. Бързаме, защото тези клони, които виждате и които не са укрепени, при един сняг има голям риск безвъзвратно да бъдат поразени.”

Тони Куцаров от Екоцентър Стара Загора (вдясно на втората снимка) и водещ екосектора на “ЛИПА” допълни, че днешната акция е заключителната проява по проекта на Екоцентъра “Бъди модерен, бъди еко”, който се изпълнява по Дарителската програма на “Загорка” АД – “Създаваме по-добро бъдеще”. Партньори в проявата са сектор “Озеленяване” на Община Стара Загора, РИОСВ, Общественият дарителски фонд и Търговско-промишлената палата.

Ландш.арх. Тенко Дянков обясни пред медиите проекта за благоустрояване на парк "Бедечка".

Стария чинар от юг - с укрепвания на клоните му от 70-те години на ХХ век.

Стария чинар - поглед към кухината в корубата му от североизток.

В корубата на Стария чинар се е образувало пространство с размерите на малка стая. Вътре се виждат рухнали големи отломки от бетонната замазка на дупките по дънера. Цялата вътрешна повърхност е обгоряла, но короната на 680-годишното дърво е все още с учудващо богата листна маса.

*

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн