Стария чинар в Стара Загора – с пейки, беседка, осветление, видеонаблюдение и укрепени клони, са изискванията в Заданието за проектиране

STZAGORA.NET

Както вече съобщихме, Граждански клуб ЛИПА – Стара Загора изработи Задание за изготвяне на технически инвестиционен проект за укрепването на 680-годишния Стар чинар в парк “Бедечка”, обявен със заповед 995/20.04.1960 г. на Главно управление по горите за природна забележителност, и благоустрояване на околната му територия.

Целта на проекта е да се оформи естетично пространството около „Стария чинар“ и да се предприемат мерки за укрепването на дървото, е записано в Заданието за проектиране. Преди започване на строително-ремонтните дейности е необходимо почистване на пространството, прочистване на чинара от суховършия и счупени клони, замазване на отрезите и полагане на запечатка от специална екологично безвредна за дървото дезинфекцираща замазка отвътре на корубата.
При изготвяне на проектната документация е необходимо да се приложат документи за собственост на имота, в който е разположен „Стария чинар“.

В частта „Паркоустройство и благоустрояване” се изисква проектната разработка да даде цялостно решение за терена, като новото решение се съобрази с наличната растителност. Препоръчва се разполагане на дървени пейки, беседка, монтиране на ограда и указателна табела.

В частта „Строителни конструкции“ заданието е да се извърши укрепване на короната поради натоварване от сняг, от собственото тегло и ветрово въздействие при по-силни и бурни въздушни течения. Посочено е, че укрепването е най-удачно да се изпълни с метални колони за всеки имащ нужда от това клон, или с една централна колона и укрепващи гъвкави връзки. Колоните ще лежат на оразмерени стоманобетонови фундаменти. Проектантът трябва да изиска информация за тежестта на клоните.

Изготвилите заданието ландш. арх. Тодор Добрев, инж. констр. Стойко Търнев и ландш.арх. Велина Симеонова препоръчват и следните допълнителни дейности:
* Осветление на чинара с автономно захранване с възобновяеми енергийни източни.
* Монтиране на видео наблюдение и сигнално-охранителна техника.

Офертите за разработването на проекта следва да бъдат представени не по-късно от 15.11.2012 г. на e-mail: club.lipa@gmail.com или на адрес: 6000 Стара Загора, ул. “Г.С. Раковски” 66.
Проектната разработка да бъде представена на техническа фаза за разглеждане от ЕСУТ при Община Стара Загора.

Банковата сметка за набиране на дарителски средства за Стария чинар е както следва:

Обществен дарителски фонд-Стара Загора
ПИБ – гр. Стара Загора
IBAN: BG58FINV915010BGN0BS7L
BIC: FINVBGSF
*vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн