Преглед на печата – в.”Старозагорски новини”, четвъртък, 27 септември

STZAGORA.NET
Нощно мюсюлманско училище функционирало в с. Манолово, четем в днешния брой на вестник “Старозагорски новини”, цитиран от Агенция “Фокус”.

“През юли до 20 август тази година в джамията в село Манолово (община Павел баня), имаше нощно мюсюлманско училище. Занятията започваха в 22 часа и продължаваха до 24 часа, а понякога и до 1 часа – съобщил за медията  бивш кмет на селото, пожелал да запази името си в анонимност. Обучението се провеждало всяка вечер, включително събота и неделя. Посещавали са го деца на възраст от 7-8 до 15-16 години, предимно от турския етнос, от т.нар. преселници от Кърджали, заселени по социалистическо време в селото, и от ромски деца. Лектори са били хора, които не са от селото. Пристигали нощно време около 22 часа с коли със старозагорска регистрация – два буса и един опел. Екскметът е сигнализирал за това в ДАНС. На въпрос дали нощно време на децата се е проповядвал радикален ислям, бившият кмет на селото е заявил дословно: “Не знам дали там се проповядваше радикален ислям или някакъв друг, но е факт, че това се случваше от 22 часа. Ако в джамията се проповядваше традиционен ислям, защо това се правеше посред нощ?”

ВАС не уважи жалбата срещу сливането на 2 старозагорски училища, е друга тема, на коята вестникът се спира. С определението си ВАС прекратява производството по адм.д. No 9369/2012 г. и заличава датата за насроченото съдебно заседание на 6 ноември т.г. Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от съобщаването му на страните пред петчленен състав на Върховния административен съд.

В жалбата на двете учителки се твърди, че заповедта е незаконосъобразна, т.е. е издадена извън сроковете по чл. 12, ал. 8 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета (ППЗНП); от съдържанието й не става ясно какъв е официалният адрес на новото училище; не са посочени възможностите за пренасочване на учениците съгласно чл. 15, ал. 3 ППЗНП. Поддържа се още, че с оспорената заповед под формата на преобразуване се осъществява закриване на двете училища.

Според ВАС заповедта на министъра на образованието за преобразуване на училищата представлява индивидуален административен акт, а право да го обжалват имат лицата, чиито права и интереси засяга. В конкретния казус засегнати от предвижданията на заповедта са преобразуващите се две юридически лица, т.е. самите училища, чрез своите законни представители – директорите, които ги управляват и представляват. Следователно само директорът е оправомощен да подава жалби срещу индивидуални административни актове, засягащи правата и интересите на училището.

БСП в Стара Загора иска смяна на отговорника си, пише още вестникът. Да бъде отзован Красимир Янков, отговорник за общинската организация на БСП в Стара Загора, е поискало местното ръководство в отворено писмо до Изпълнителното бюро на Националния съвет на партията (за което в stzagora.net съобщихме преди 3 дни тук). Конкретният повод е внесеното от него на заседание на ИБ искане за провеждане на ново заседание на конференцията на общинската организация за избор на председател. Предложението е било предложено от подписка, в която фигурират 145 делегати на конференцията, но според писмото “без да има яснота относно достоверността им”. “Поведението на Красимир Янков силно ни тревожи, тъй като това не е първият му опит да работи срещу легитимно избраните органи на общинската организация и да настройва част от социалистите. С действията си по време на предизборната кампания за местни избори 2011 г. той също създаде негативно отношение към себе си. Известно е, че за това се използва енергията на млади хора, тяхната всеотдайност и чувства към социалистическата идея. Но уронването на престижа и усилията на новоизбраното ръководство да стабилизира организацията и да насочи усилията на социалистите към предстоящите избори вреди не само на нашата структура, а на БСП като цяло”, пишат още старозагорските социалисти.
*

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн