Област Стара Загора се готви за зимното поддържане на пътищата

STZAGORA.NET

*

Областният управител Недялко Недялков проведе днес първото работно съвещание на тема „Подготовка за поддържане на републиканската пътна мрежа за сезон 2012/2013 година”. На срещата присъстваха зам.-областният управител Димитър Драчев и началниците на Областно пътно управление, ОУ ПБЗН, КАТ, Пътна полиция и ДАИ.


„Искам всички структури на територията на област Стара Загора да се справят бързо и да действат в координация пред предизвикателствата на природата. Няма да допусна и пътнопочистващите фирми да не си извършват задълженията по договорите за поддържане на републиканската пътна мрежа с Агенция „Пътна инфраструктура”, заяви областният управител Недялко Недялков.

На срещата се дискутираха проблемите с ангажиментите на контролните органи от една страна и фирмите, ангажирани с пътното поддържане, от друга, при пътно-транспортни и други произшествия на проходите „Проходът на Републиката” и „Шипка”. „Недопустимо е за дребни аварии и леки пътно-транспортни произшествия да затваряме пътища за дълго време”, категоричен е областният управител. Според него всяка една фирма, която е ангажирана с почистването и поддържането на пътищата през зимата, трябва да дислоцира техника и екипи в близост до най-проблемните участъци в областта – Гурково, селата Подслон и Ветрен.

Осигуряване на подходящи места за принудително паркиране на тирове, възстановяване на пътна маркировка, поддържане в изправност на канавки и водостоци бяха част от обсъжданите теми днес.

По информация на директора на Областно пътно управление Петър Николов три фирми имат договор с Агенция «Пътна инфраструктура» за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа в областта. Това са фирмите «Пи Ес Ай», «Ес Би Ес» и «Пътстрой». И трите фирми имат сключени договори за четири години до месец ноември на 2014 година. Само пътнопочистващите машини на «Пътстрой» не са били оборудвани с GPS след края на зимата, заяви Петър Николов. Органите на КАТ и ДАИ ще осъществяват съвместни проверки за спазването на Закона за движение по пътищата и няма да правят никакви компромиси за шофьори, движещи се без подходящи гуми и вериги, категоричен бе началникът на КАТ Пламен Момчев.

Между 15 и 30 октомври комисии с представители на контролните органи ще извършат проверки на техниката и машинния парк на пътноподдържащите фирми в областта.
*

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн