Откриха обновеното защитно покритие на тракийската могила Оструша

STZAGORA.NET

Зам-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, кметът на община Казанлък Галина Иванова и зам.-изпълнителният директор на спонсора “Мини-Марица-изток” ЕАД инж.Иван Караиванов откриха тази сутрин обновеното защитно покритие на тракийската гробница под могилата Оструша до град Шипка.То бе изградено със средства, дарени от Мините (15 000 лв.). В церемонията взе участие и големия наш археолог проф.Николай Овчаров.

Новата постройка, вдигната като предна част на досегашната, дава много по-европейски изглед на комплекса, съхраняващ 60-тонната погребална камера от средногорски гранит. За пръв път от покриването й се експонират и основите на останалите 5 камери, една от които е кръгла.

“Това е първата стъпка, за да можем да покажем тази гробница в нейната цялост и величественост – каза в словото си Галина Стоянова. – Само преди няколко седмици тук, в Долината, бяха министърът на финансите и министърът на културата. И дваматата бяха категорични, че културата на траките тук трябва да бъде експонирана подобаващо. Първите 350 хил.лв., с които правителството ще ни помогне за това, вече са в сметката на Община Казанлък. С тях ще направим Общия устройствен план на културното наследство на Долината, тъй като това е първата стъпка за кандидатстване пред ЮНЕСКО цялата долина да стане резерват. Затова трябва да проектираме и реконструкция на 3 от гробниците, цялостна реконструкция на Оструша, която предстои и цялостна реконструкция на сградите на могилите Хелвеция и Грифоните. Така че когато наесен открием Шушманец, която в момента се реставрира със средства от Европейския съюз, да можем да пуснеч трите гробници като общ туристически пакет.”

Кметът на Казанлък съобщи новината, че уникалните находки от гробниците в Казанлъшко ще гостуват на Лувъра. Бронзовата глава на Севт ІІІ и предметите, открити в неговата гробница, ще бъдат един от акцентите на експозицията на тракийски съкровища от България, е информацията от самия президент на световния музей Анри Лоарет.

Галина Стоянова благодари на зам.-министър Иво Маринов, който, по думите й, преди да дойде днес в Долината, е направил достатъчно за нейното експониране. Тя му подари за спомен от събитието реплика на златния тракийски киликс от гробницата на Севт III, а на представителя на Мините връчи благорадствена грамота и паметен плакет за дарените средства. “За нас това са изключително много пари. Това са средства, които ни дадоха възможност да покажем Оструша”, каза Галина Стоянова.

“Поели сме ангажимент и ще го изпълним – през октомври в Токио на Световното туристическо изложене JATA основният акцент на българското представяне да бъде точно Долината на тракийските царе. Община Казанлък вече е разработила рекламните материали на японски език. Ние ще ги транспортираме и ще ги представим там по подобаващ начин”, каза в отговор зам.-министър Маринов.

“За нас беше чест и удоволствие да дадем своя принос за подобряването на гробницата Оструша. Средствата наистина са малко, но по-добре е по малко, но редовно. И занапред ще помагаме с каквото можем за възстановяването и на останалите могили”, каза на свой ред зам.-изпълнителният директор на “Мини Марица-изток” ЕАД инж.Иван Караиванов.

Зрелищност на церемонията придадоха девойки в тракийски носии, както и демонстративната битка с тракийски оръжия на групата от четирима бойци на школата “Бага Тур”.

*

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн