Казанлък: Нови части от могилата Оструша стават достъпни за туристите

STZAGORA.NET

Гробницата Оструша без защитното покритие. Снимка encyclopedia.bg

С естетизирана защитна постройка ще посреща посетителите си тракийската могила Оструша. Сред първите гости след модернизацията ще бъдат министъра на икономиката Делян Добрев и заместникът му Иво Маринов. Те ще открият обновената с подкрепата на “Мини Марица-изток” ЕАД постройка на 25-ти август от 10.30 часа.

Модернизираното съоръжение позволява да се виждат и нови партерни части от култовия комплекс Оструша, които досега бяха скрити.

Изображение на женско лице в централната камера на гробницата в могилата Оструша.

Оструша е тракийски култов комплекс, който се състои от шест помещения: кръгла камера, квадратна камера, две правоъгълни помещения и централна камера – саркофаг. Досега имаше възможност да бъде видяно само едно от тях – централната камера, издълбана от един монолитен блок около средата на ІV в.пр.Хр. Тя е уникална с оформлението на тавана – съчетание на релеф и живописна украса, в която се различават портретни изображения, живописни фигури и растителни орнаменти. По-късно към саркофагната камера са пристроени останалите 5 помещения, част от които вече могат да бъдат видени благодарение на новия проект.

Според интернет-енциклопедията “Википедия” Оструша е могила край град Шипка в централна България. Тя е изградена в средата на IV в. пр. Хр. и е функционирал до IV в. сл. Хр.

Комплексът е разположен на площ от 100 кв. м и се състои от пет правоъгълни и едно кръгло помещения. Гробницата е изградена от 2 монолитни каменни блока с обща тежина 60 тона. Първият блок е с формата на куб, в който се намира гробната камера, а от другия е изработена покривната конструкция. Особен интерес представлява таванът на гробницата – в прецизно издяланите орнаменти се виждат портретите на хора и фигури на животни и цветя.

В могилата е открит конски скелет, оръжия, сребърна кана, сребърни украси (апликации) за конска амуниция, фиала, монети на Филип II Македонски, керамични съдове и други предмети с висока художествена стойност.
*

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн