С юбилейна изложба за откритията на д-р Китов и кръгла маса на археолози и историци стартираха Празниците на тракийските царе в Казанлък

STZAGORA.NET

Изложба от фотоси, представящи най-знаковите открития в Казанлъшко на отишлия си без време от този свят голям наш археолог ст.н.с. д-р Георги Китов, бе открита в Исторически музей “Искра” в Казанлък по повод 20-годишнината от началото на археологическите му проучвания в региона.

“В тези табла се постарахме да съберем двете десетилетия труд на д-р Китов. От 1992-ра до 2008 година, когато последно копахме на Голяма Косматка, под негово ръководство са открити 1682 предмета от различен материал и с различна художествена и музейна стойност, които са разпределени в три музея. Най-голямата част от тях е тук, в Историческия музей в Казанлък. Останалите са в Националния археологически музей и Националния исторически музей, според разпределението през годините на средствата, с които са финансирани разкопките” – каза неговата съратница в проучванията и спътница в живота Диана Димитрова. Тя съобщи, че предстои изграждането на нова защитна сграда над могилата Шушманец, която ще смени досегашния навес. “Радвам се, че както старото, така и новото ръководство на казанлъшкия музей продължава да има за свой приоритет археологията в региона и се отнася с голямо уважение към делото на д-р Китов” – каза още Диана Димитрова.

Научен ръководител на откритата непосредствено след това традиционна кръгла маса в музея бе проф.Иван Маразов. Той изрази загрижеността на научните среди у нас от институционалната криза на тракологията у нас след закриването преди време на Института по тракология и липсата на програми по тракология във ВУЗ-овете. За щастие тази година в Нов български университет за пръв път ще бъдат приети 8 студенти по магистърска програма “Тракия и културата на древния свят”. За тях са осигурени стипендии от Фондация “Тракия”, съобщи проф. Маразов.

По време на кръглата маса бяха направени научни съобщения от цялата палитра на археологията и тракологията. Първото от тях бе на старозагорския археолог Петър Калчев, на тема “Нов поглед върху неолитните жилища в Стара Загора”.

Приветствие към участниците от името на кмета на община Казанлък Галина Стоянова поднесе зам.-кметът Даниела Коева. “За осма поредна година отбелязваме Празниците на тракийските царе. За нас е чест тази година вашата кръгла маса да е част от това събитие” – каза тя и покани участниците в нея да посетят и съпътстващите мероприятия, реализирани като част от проекта “Докоснати от древността” – демонстрация на тракийски бойни изкуства, дегустация на тракийско вино, конкурс на тракийски занаяти и др.

Официалното откриване на Дните на тракийските царе в Казанлък се състоя снощи от 18 ч. в Етнографския комплекс и от 20 часа на площад “Севтополис”.
*

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн