300 възстановиха историческите сражения на Шипка преди 135 години

STZAGORA.NET

В кулминацията на честването на 135-годишнината от Шипченската епопея днес на славния връх отново ехтяха топовни и пушечни изстрели. Във възстановката на историческите сражения от 21 до 26 август 1877 година участваха 300 членове на Националното сдружение “Традиция” от цяла България, въоръжени с истински оръжия от Освободителната война. Макар и на брой 100 пъти по-малко от участниците в истинската битка за прохода, те успешно пресъздадоха духа на онези епични дни, предопределили бъдещето на България за векове. (За хода на най-ожесточените сражения на 23 август 1877 г. писахме тук).

Първата подобна възстановка на боевете за Шипка между руско-българския отряд от солдати и опълченци, от една страна, и османските орди от друга, е играна още в далечната 1903 г., по повод 25 г. от Освобождението. Днешнта бе наблюдавана от вицепрезидента Маргарита Попова, от областни, зам.-областни управители, кметове и зам.-кметове на общини от двете страни на Балкана, както и от хиляди българи.

“Връх Шипка е паметник на историческото безсмъртие, което се прави с високи духовни идеали и висока нравственост. Подвигът на нашите деди е повод за нашето европейско самочувствие и за национално достойнство днес. Този подвиг е част от усилията на човешкия род за създаване и запазване на живот, на светлина, на история, права, свободи и бъдеще. Гордеем се с нашата история и знаем, че историческото безсмъртие изисква даване, а не вземане. Нашите деди дадоха. Сега ние пазим, почитаме това и е наш ред отново да даваме”, каза в словото си Маргарита Попова.










*

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн