Гората над Стара Загора гори на три места

STZAGORA.NET

Съобщение от пресцентъра на Областната администрация:
Пожар избухна тази сутрин в иглолистна гора над кв. „Лозенец” и „Три чучура север” в Стара Загора. Сигналът е получен от Оперативния център на ОУ ПБЗН в 08.49 ч. чрез тел. 112.

На място пристигнаха областният управител Недялко Недялков, началникът на ОУ ПБЗН комисар Стоян Колев и огнеборци:



Пожарът към 12.00 ч. е локализиран и няма опасност да се разпространи на юг към най-близките старозагорски квартали и поради естествените просеки (пътеки), които обхващат хълма.

Областният управител поиска помощ от командира на Втора тунджанска лека пехотна бригада ген. Петър Петров, който изпрати военнослужещи в помощ при гасенето на пожара. В гасенето се включиха и огнеборци с три специализирани коли на ОУ ПБЗН. На място на инцидента са и екипи на Горско стопанство Стара Загора и електроразпределителното дружество EVN.

Вероятната причина за възникналия пожар, според огнеборците, е човешка намеса. Очаква се в следобедните часове пожарът да е овладян и изцяло загасен.
* * *
Бележка на STZAGORA.NET:
След 13.00 часа все още гората гореше на две места, ако се съди по двата стълба дим и пара от гасенето, които се издигаха над Стара Загора:

Почти едновременно с овладяването на гореописания пожар обаче, около 13.50 часа, гората пламна и на около километър на юг от първото огнище, над квартал “Трите чучура-север”. Така се образуваха три димни колони. В момента (14.30 ч.) по-активен остава само най-новият пожар (вляво на първата снимка). На фотоса, направен само минути преди това, се вижда как над “Трите чучура-север” все още няма и следа от огън. Впоследствие димът тръгна от високото и бързо се разпространи надолу по склона, сякаш някой палеше, бягайки по нанадолнището, въпреки че вятърът духаше в обратната посока.

*  *  *
Съобщение на пресцентъра на Община Стара Загора:

Работи се за овладяване на пожара над кварталите „Лозенец” и „Три чучура – север”

Във връзка с избухналия към 8.30 ч. пожар в иглолистната гора над кварталите „Лозенец” и „Три чучура – север” в Стара Загора, Община Стара Загора уведомява жителите, че се прави всичко възможно стихията да бъде овладяна. На място работят пожарникари и специализирани автомобили на ОУ ПБЗН, пет водоноски на „Нелсен чистота” с обща вместимост 70 тона вода, които подпомагат работата на пожарникарите, както и специализирани коли на горското стопанство. По обяд в гасенето се включиха и военнослужещи от Втора тунджанска лека пехотна бригада, начело с ген. Петър Петров. Представители на всички отговорни институции са на място.

Ръководството на Община Стара Загора бе уведомено за възникналия пожар малко преди 9.00 ч. На място са зам.-кметът Йордан Николов и 30 служители от отдела за опазване на обществения ред и управлението при кризи, които подпомагат пресичането на стихията.

Първоначално огънят бе локализиран, но около 13,00 ч. днес отново се възобнови на отделни места. Вероятната причина за възникването му, според огнеборците, е човешка намеса.

Община Стара Загора осигури минерална вода и храна за участниците в гасенето на огъня.

(Съобщение от 18:00 часа: Огнищата на пожара над Стара Загора са локализирани – четете тук.)

*  *  *
Майор Веселин Василев: “Вероятната причина за възникналия пожар е човешка намеса!”

Горски пожар избухна днес сутринта и бързо се разпростря върху 100 дка от боровите гори над кварталите “Лозенец” и “Трите чучура-север” в Стара Загора. Сигнал за бедствието беше получен от Оперативния център на Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” (ОУ ПБЗН) в 08.49 часа чрез телефон 112. В гасенето веднага се включиха началникът на управлението комисар Стоян Колев и огнеборци с три специализирани коли.

“Огънят се е разпрострял върху голяма площ. Подозираме, че някой пали постоянно нови огнища. Снощи дежурните екипи, които патрулират през пожароопасния сезон, са забелязали около 50 квадратни метра горяща площ и веднага са угасили огъня. Към 7.00 часа пожарът се е разгорял наново. Към 16.00 часа огънят, локализиран тук, бе потушен напълно. На друго място обаче се е разгорял нов… “, съобщи директорът на Държавното горско стопанство Севдалина Иванова преди приключване на редакционния ни брой. Тя допълни, че над 20 служители са се включили в гасенето със специализирани коли на горското стопанство в Стара Загора. На добра воля са се включили и коли на горските стопанства в Мъглиж и Чирпан.

На място пристигнаха областният управител Недялко Недялков, кметът Живко Тодоров, зам.-кметът Йордан Николов и 30 служители от Отдела за опазване на обществения ред и управлението при кризи, които подпомагаха ограничаването на стихията. Община Стара Загора осигури минерална вода и храна за участниците в гасенето на огъня.

В помощ при гасенето на пожара бригаден генерал Петър Петров изпрати военнослужещи от Втора Тунджанска лека пехотна бригада на мястото на инцидента, съобщи майор Веселин Василев от 38-ми механизиран батальон към бригадата: “Вероятната причина за възникналия пожар е човешка намеса! 57 души от нашия батальон се включиха в гасенето с 3 товарни машини, УАЗ и линейка. Изключително доволен съм от екипната работа с много добра координация между служителите на МВР и ПБЗН. В гасенето се включиха и граждани доброволци.”

На място работиха още пет водоноски на “Нелсен чистота” с обща вместимост 70 тона вода, които подпомагаха работата на пожарникарите. Заради съмненията за умисъл районът бе наситен с полиция. Извършваха се мащабни охранителни действия. Проверявани бяха всички подозрителни лица.

Росица РАДНЕВА
* * *

Огнеборци от РСПБЗН-Стара Загора са гасили тази нощ и запален лек автомобил. Сигнал за случилото се бил получен около 02.00 ч. в 01 РУП-Стара Загора. Незабавно към мястото потеглил дежурен екип на РСПБЗН и патрул на 01 РУП. След потушаване на пожара било установено, че неизвестен е запалил паркирано „Ауди”, собственост на старозагореца Н.Н. – 37 г. Огънят обаче обхванал и паркирания наблизо „Сеат”, чийто собственик е Р.Р. – 41 г. Дежурна група от 01 РУП е извършила оглед на местопроизшествието, води се досъдебно производство.

*

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн