Пламен Димитров: КНСБ настоява за 10% увеличение на заплати и пенсии догодина

STZAGORA.NET

Областният управител Недялко Недялков се срещна днес с председателя на КНСБ Пламен Димитров (на снимката – вляво, със сивото сако) и екип от централата на конфедерацията, както и с регионалния лидер Иванка Данаилова (до него).

Пламен Димитров изрази своето задоволство от добрия диалог, който синдикалистите имат с правителството, с отделни министерства и с Националното сдружение на общините в България. Според лидера на КНСБ е необходимо най-късно през следващата година правителството да увеличи заплати и пенсии с 10%, за което трябва да бъдат намерени около 1 млрд. и 200 млн. лв.

Областният управител изрази убеденост, че след добрата фискална политика на правителството и ниския бюджетен дефицит през последните две години ще има възможност през следващата година да се компенсират доходите на населението. Той запозна представителите на КНСБ с основните приоритети в икономиката на областта – намиране на инвеститор и превръщането на летище „Стара Загора” в модерно карго летище, изграждане на нови мощности в ТЕЦ „Марица-изток 2” и изграждане на тунел под Шипка. Пламен Димитров заяви, че синдикатът, който представлява, подкрепя и трите важни проекта за областта.

Днес ще се проведе отчетно-изборно събрание на регионалната структура на КНСБ в Стара Загора за периода 2007–2012 г. и ще се избере нов Изпълнителен и Стачен комитет, както и председател на Регионалния съвет.
* * *
Пламен Димитров коментира по-късно пред медиите в Стара Загора, че КНСБ настоява до края на юли да бъде свикан тристранният съвет на национално и на местно равнище, за да се приеме пакет от мерки, които да помогнат на социално слабите да понесат по-леко ценовия шок от поскъпването на тока: допълнителни месечни помощи, а за зимата – увеличение на средствата за енергийна помощ. Освен това се искат целеви компенсации за най-ниските заплати. 15 млн. лв. трябва да бъдат намерени за коригиране на заплатите в системата на средното образование от 1 септември. За догодина от 1 януари се иска 10% увеличение на единния разходен стандарт за образованието, социалните дейности и културата. Минималната работна заплата от същата дата КНСБ настоява да стане 330 лв.

Преди обед ръководството на КНСБ е било на посещение в общинската фирма “Тролейбусни превози”. От 140 души, работещи там, 120 са членове на КНСБ. Впечатлението е, че дружеството върви нагоре, коментира вицепрезидентът на конфедерацията Николай Ненков. През 2006 г. средната работна заплата там е била 338 лв., а сега е около 670 лева – почти колкото средната за страната. Отделно се дават по 100 лв. за храна. Предприятието разполага с 29 тролейбуса, 23 от които са стари. Но предстои да бъдат закупени нови 14 по проекта за интегриран градски транспорт.

В Мините все още не е подписан новият Колективен трудов договор и не се изпълнява стачното споразумение, каза лидерът на КНСБ. Срокът, даден от конфедерацията на ръководството, е 18 август – Деня на миньора. “Напрежението там не е угаснало ни най-малко и може да избухне в най-неподходящия за някои момент. В разговора с икономическия министър, който имахме във вторник, ние му подсказахме още веднъж, че ситуацията е такава, и той според нас е готов да вземе някои управленски решения, в това число може би и кадрови. Хората работят в тежки условия, рискови, а продължават да не бъдат окомплектовани”, обясни Пламен Димитров.
*

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн