Роми във властта? Да, но без привилегии – коментар

Коментар на STZAGORA.NET

Лидерът на “Дром” Илия Илиев реши да вкарва образованите роми във властта и начена публична кампания за прокарване на идеята. Но обяви това на брифинг в Стара Загора, на който до него седеше регионален функционер на ромската партия, наскоро излязъл от затвора за данъчна измама.

Много показателно начало.

Нека за фон на тази блестяща идея да си припомним един неприятен инцидент отпреди няколко дни. Както вече съобщихме, миналата седмица двама млади роми си устроиха лов насред Стара Загора на самотно движещи се възрастни старозагорки. Единият покриваше, другият действаше. Жертвата им се оказа журналистка от “Старозагорски новини”, доайен на пишещото братство. Тя бе издебната, блъсната в гръб и съборена на земята, като въпреки съпротивата и виковете й за помощ чантата бе изтръгната със сила от ръцете й. Вътре имаше пари – над 500 лева, приготвени за лекарства и плащане на данъци, документи и служебна техника.

За броени часове нападателите бяха хванати. Но въпреки това остана да виси въпросът как така я докарахме дотам, някои роми да възприемат градовете ни като разграден селски двор, от който могат да влачат каквото си поискат.

Но да се върнем на Илия Илиев. На пръв поглед инциденти като този като че ли потвърждават навременността на направеното от него предложение, целящо ускоряване на интеграцията на ромите. Но този подход е само единият от възможните в търсенето на начин за пресичане на ромската престъпност. При това – начин доста приятен за малцината образовани лидери на етноса. Да, проблем има, потвърждават те – затова ни овластете, за да помогнем за решаването му. Вкарайте ни през задната врата във властта, ако може. По списък, изготвен от самите нас.

Е, всеки е свободен да предлага каквото му хрумне. Особено преди избори. Но като слушаме подобни искания, които повече приличат на наливане на масло в огъня, отколкото на начин за справяне с проблема, няма как да не си спомним колко НПО-та, защитници на ромските права, се навъдиха през последните години. Колко пари изтекоха в тях и как от това не излезе нищо положително. НПО-тата прибраха средствата и се изгубиха от хоризонта. Но с тях или без тях – ромите стават все по-необразовани и все повече ги избива на золуми. А по-личните сред тях искат сега за награда да ги вкараме и във властта, при това по втория начин, с персонални привилегии.

Какво да се прави в тази ситуация, ще попитате. Как какво? Има и друг подход към проблема. Той е ред, контрол и дисциплина. Ромите трябва да видят и да усетят, че дворът ни не е разграден. Да осъзнаят, че те самите живеят в него. И да се научат да спазват общите за всички правила.

И тъй като те няма да направят това доброволно, защото, оставени с години на самотек, са свикнали да търсят все на хляба мекото и на работата лекото, тепърва ще се наложи, както казваше царят, чипът им да се сменя. Но вече с по-голяма строгост, защото регламентът е друг за всички.

България пета година е в Европейския съюз. Заради кризата затегнахме коланите. Днес на никого не е леко. Затова и на всеки ром трябва да му дойде до съзнанието един много прост и лесен за запаметяване кодекс: За да живееш като бял човек – не кради, не граби, учи и работи.

А когато ромите влязат в крак с общия стремеж на нацията да се качи на по-горно цивилизационно стъпало, разбира се, ще бъдат добре дошли във властта. Но тогава ще влизат в нея като всички – не през задния вход, а през парадния.

Максим ДОБРЕВ
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн