С мирно шествие протестираха срещу цените на горивата

STZAGORA.NET

Мирно и без никакви инциденти се проведе в неделя вторият протест срещу високите цени на горивата в Стара Загора, част от националния протест. Шествието потегли от паркинга на “Техномаркет Европа” в квартал “Железник”. В него се включиха неколкостотин автомобила с клаксони, национални знамена и стикери “Протест срещу високите цени на горивата в България”, “Нема такава държава”, “Не искаме злато и пари, а на бирата и бензина старите цени”, “Когато правото се превърне в безправие – съпротивата е задължителна”.

Те преминаха по маршрута, за който имаха разрешение – от началната точка по бул. “Цар Симеон Велики” до БКП-то, ул. “Димчо Стаев”, бул. “Славянски”, моста на бул. “Никола Петков” до бензиностанциятa на “Петрол” в източния край на града. По пътя заради колоната се получаваше забавяне на движението, но без блокиране на кръстовища и задръствания, а полицията стриктно следеше за спазване на маршрута.

“Това е едно мирно шествие, без зареждане на бензиностанции, без декларации. Протестът не е политически и няма нищо общо с наближаващите избори. Недоволството вече не е само срещу цените на горивата. Това е началото, протестите сега започват, скоро ще има и други”, обобщи координаторът за Стара Загора Иван Георгиев.

Както и първия път, организацията беше направена основно чрез социалната мрежа “Фейсбук”, където ще се правят и уговорките за следващите действия и инициативи. Повечето от участниците са младежи, някои нямат автомобили, но са солидарни с шофьорите. Момче и момиче, които отказаха да се представят, заявиха, че младите хора трябва да бъдат активни, да протестират срещу всичко, което пречи на българите да живеят нормално – ниското заплащане на труда, високите цени на стоките от първа необходимост, невъзможността да си намерят работа, услугите на мобилните оператори, цените на тока и водата, определяни от монополисти.

За момента не е известно кога, срещу какво и как ще се реализират следващите протести. Ще уточним във “Фейсбук”, следете групата, заявяваха и организаторите, и участниците.

Таня ИВАНОВА
-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн