Бездомната Цветанка умря в коридорите на Спешното

STZAGORA.NET

Починалата Цветанка, за която публикувахме материали на 1 и на 3 февруари.

Бездомната Цветанка Пеева, (за която писахме ТУК – кликнете) (а също и ТУК) е починала в понеделник, 21 февруари, сутринта в коридорите на Спешно отделение, където нощуваше заедно с куп бездомници, научи “Старозагорски новини”. Тъжния факт потвърдиха и от Регионална дирекция “Социално подпомагане”.

“Умря където си и живееше”, коментира дежурна санитарка, очевидка на тежката ситуация. Всички работещи – шофьорите на линейки от ЦСМП, Спешно отделение и от неотложния кабинет на джипитата, се оплакват, че със застудяването навалицата от неканените гости набъбнала много. Вече двайсетина бездомници спят, пушат, пият в коридорите през нощта и спасение няма от тях. Вонята и терорът над работещи и пациенти, които търсят неотложна помощ, са нетърпими.

“Старозагорски новини” публикува тези потресаващи факти в материала “Клошари превземат нощем Спешно отделение” в брой 22 на 2 февруари т.г. Репортерският ни екип разговаря тогава с Цветанка и съпруга й Кольо, които обясниха, че нощуват на топло, защото няма къде да отидат. Цветанка се оплака, че я гонели от семейния апартамент майка й и синът й.

След нашата публикация социални работници провериха на място ситуацията. “Миризмата на цигари, алкохол и урина бе нетърпима. Заварихме трима бездомници, а семейство Цветанка и Кольо Колеви отказа нашата помощ категорично”, поясни Мария Тонева, началник-отдел “Социални услуги за хора с увреждания”. Починалата е била освидетелствана от ТЕЛК заради психични проблеми, но не искала да бъде настанена в Психодиспансера.

“Цветанка бе погребана от семейството си, но ситуацията с това нашествие на бездомници в коридорите на Спешно отделение е критична и опасна. Имахме две срещи – в Общината и при директора на болницата. Положението е много деликатно, човешката трагедия е очевидна, бездомниците са опасни за здравното заведение. Възможно е да пламне зараза, а в същото време студът, особено нощем, е непоносим. Взе се решение да минават дежурни нощни патрули, но това няма да реши проблема”, коментира Снежана Апостолова – директор на РД “Социално подпомагане”.

Засега е била гласувана парична помощ, за да бъде настанен временно в квартира овдовелият Кольо. Крещяща обаче е нуждата от дом за временно настаняване в община Стара Загора. Поне през зимните месеци тези нещастни хора трябва да имат малко топлина, парче хляб и завивка, единодушни са институциите.

Дани МИЛЕВА
Б.Р.: Само добрите намерения не са достатъчни, нито топлата съпричастност и човешкото състрадание. Медиите алармират за тревожна ситуация, но не могат да принудят отговорните институции да пригодят приют за хората от социалното дъно. Заради нелицеприятните истини, които изкарваме на показ, получаваме само обвинения, но това е друга тема.

Истината е, че живеем в капитализъм и хора, изхвърляни по една или друга причина буквално на улицата, ще има все повече.

Време е държавата и Общината да сторят нещо. И ако е възможно, това да стане бързо. По темата биха могли да си помислят и многобройните хуманни и хуманитарни организации и структури, нароили се много след 1989-та. И къде е и милостивата православна църква? Какво стана с трапезариите за бедни, къде е топлата супа, къде е християнското милосърдие?
-

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн