Лекари алармират за орязани направления, Касата твърди, че са повече

STZAGORA.NET
Семейни лекари от Стара Загора алармират, че са орязани талоните за преглед при лекар-специалист. Те предупреждават пациентите си, че за март ще им се наложи да плащат от джоба си, ако трябва да ги види специалист.

“Нямаме намерение да плащаме глоби, ако даваме над лимита направления. Плащали сме и по 1000, а могат да стигнат санкциите и до 5000 лева”, аргументират се джипитата.

От Българския лекарски съюз и от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари също потвърждават информацията. Дори председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов обяви, че ще иска среща с ръководството на НЗОК за излизане от ситуацията. Според съсловната организация, заради намаления брой талони още в първите дни на март ще се наложи за преглед при сърдечен лекар, гинеколог или невролог, пациентите да плащат от джоба си. Масовата тарифа е 20 лв., но при по-известните специалисти може да е 30, 40, 50 лева.

Проверка на “Старозагорски новини” в РЗОК обаче показва, че броят на талоните за тримесечието на 2011 година са повече спрямо същия период на миналата година – с 3317 за цялата Старозагорска област. Спрямо четвъртото тримесечие на 2010 година, получените сега талони пак са повече – с 1715 бройки. Същото твърдят от НЗОК и за столицата. От ведомството на д-р Нели Нешева поясняват, че било “възможно при някои специалисти да са се получили по-ниски нива спрямо миналата година, но това е в резултат на приложения единен за всички метод за разпределение”.

От старозагорската РЗОК информираха, че от предвидените 91 000 лв. за изпълнители, 83 000 лева през това тримесечие се давали за първична помощ или на джипитата за профилактика. Възможно било от там да идва разликата. По нова схема се изплащат и сумите за лабораторни изследвания. При лекар-специалист ендокринолог цената е различна от изследванията, които психиатърът назначава. Така че е възможно и от там да идва усещането за орязване на парите за преглед при специалисти, обясниха от Регионалната каса в Стара Загора.

Йорданка ГЕОРГИЕВА
-vvv

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн