Клошари превземат нощем Спешното отделение в Стара Загора

STZAGORA.NET

“Бездомниците нападат коридорите на Спешното отделение след 23 часа. Тук спят, пият алкохол, ходят по физиологична нужда, дори правят секс. Разбираме, че в този студ няма къде да отидат, но клошарите стават агресивни, пречат на персонала от нощната смяна да работи. Просят стотинки за кафе, искат диазепам. Влизат в открит конфликт с пациенти и с медицинските екип. Викали сме и полиция “.

Това разказа пред екипа ни през нощта срещу 1 февруари д-р Милена Василева, началник на Спешно отделение към МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович”, която беше дежурна в нощта на репортерската ни проверка.

Всички работещи – шофьорите на линейки, дежурните от ЦСМП, Спешно отделение и от неотложния кабинет на джипитата са единодушни, че са сериозно притеснени от нощния терор на бездомниците – както за работата си, така и за хигиената в Спешното отделение.

“Жалко, че с фотообектив или камера не се хващат зловонията – особено сутрин, след нощния престой на неканените, но постоянни гости”, нареждат дежурните санитарки, които заради хепатита прибърсват час по час.

В по-топлия вътрешен коридор, току до кафеавтомата, са разположени семейство Цветанка и Кольо Пееви, както те твърдят. Цветанка се опитва да обясни първоначално, че я боли кракът и със съпруга си чакали за преглед, но после си признава, че няма къде да спят и нощували тук.

“Изгонени сме от апартамента, майка ми и синът ми не ни искат. Нямаме работа, нямаме пари. Къде да идем?”, разказва 49-годишната Цветанка. Кольо е с 3 години по-голям от нея, мълчалив, но солидарен с брачната си половинка. След като приемат предложеното кафе, за пред журналистите излизат навън пред входа на Центъра, за да пушат цигари (нещо, което без свян правят цяла нощ в коридора на спешното). Иначе безработният Кольо вади бяло “Боро”. И на сладка раздумка, въпреки студа, разказват как живее клошарското им общество през зимните нощи в болничните коридори.

“Имаме една колежка, секс тигрица. Преди време дойде с агънце в чувал, пуснахме го тук край нас, играхме си. К’во, да праи’м?”, пита добродушно Кольо.

И д-р Василева потвърждава, че въпросната дама преди три дни се съблякла чисто гола и дефилирала по коридора. Заради най-агресивния от групата на седемте, както ги наричат лекарите, пък идвала полиция преди седмица. Той скочил да задява млада придружителка на пациент, съпругът й логично се застъпил за нея и се стигнало до бой.

Сред още по-страшните нощни пребиваващи в болничните коридори са групата млади роми, които разбивали телефонните апарати, за да вземат монетите. Трошали и кафеавтоматите и автоматите за закуски. Екипът ни се натъкна най-напред на веселата им компания, очевадно без здравословни проблеми, но те предвидливо се измъкнаха с обяснението, че ползвали само най-близкия работещ в махалата им телефон.

“Свикнали сме с тях, но от няколко дни е нетърпимо. Разбирам, че няма къде да отидат, но и тук не им е мястото. Имаме паник бутон в блока за “Реанимация”, но това не оправя проблема. Става опасно за пациентите ни, хигиената е силно занижена. В същото време Спешно отделение е отворено 24 часа в денонощието, защото всеки нуждаещ се трябва да има свободен достъп до спешна медицинска помощ”, обяснява заплетената ситуация началникът на отделението д-р Василева.

Дежурните в мразовитата последна нощ на януари обясняват, че през годините винаги е имало единични случаи, но като тази зима никога не е е било. Затова и са писали рапорт до директора на МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” от името на всички, работещи тук. Копие от този рапорт и писмо от д-р Колев вече са изпратени до общинската дирекция “Здравеопазване и социални дейности” с молба за помощ при тежката ситуация.

Дани МИЛЕВА
-vvv

споделяне в социални мрежи

2 коментари on “Клошари превземат нощем Спешното отделение в Стара Загора”

  • Славов wrote on 2 февруари, 2011, 14:51

    Нещата ще стават по трагични, защото това е национална политика. Не може деца да завършват 8 клас и да не могат да четат, пишат и говорят български. Нещата в България ще стават още по-зле.

  • НЯМА ЗНАЧЕНИЕ wrote on 31 май, 2011, 1:41

    Ако ви кажа че тези 2мата бяха родители на един мой съученик преди 10тина години….и да ви кажа апартамента им въобще не изглеждаше като на клошари… докъде са стигнали не мога да повярвам…. а сина им не му пука за тях….


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн