Клошари отказаха помощ от социалните

STZAGORA.NET
“Всяка зима получаваме сигнали за бездомници, които спят на жп гарата или под терасите в района на АПК-то на ул. “Ален мак”. Такова масирано превземане само на едно място – коридорите на Спешното отделение в МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович”, както бе описано във в. “Старозагорски новини”, не е имало досега”, коментират от Регионална дирекция “Социално подпомагане”.

Деветима бездомници са регистрирани в “Социално подпомагане” от миналата година до днес, информира Мария Тонева – началник отдел “Социални услуги за хора с увреждания” към РД “Социално подпомагане”. Сред тях обаче няма нито един от клошарите, които нощуват в Спешното отделение.

Рано сутринта след публикацията на “Старозагорски новини” в бр. 22 “Клошари превземат нощем Спешното отделение”, лично директорът на общинската дирекция “Социално подпомагане” Снежана Апостолова и Мария Тонева са проверили коридорите на отделението.

“Миризмата на цигари, алкохол и урина бе нетърпима. Заварихме трима от бездомниците. Въпросното семейство Цветанка и Кольо Георгиеви категорично отказаха нашата помощ”, каза Мария Тонева.

От проверката на “Социално подпомагане” се оказва, че Кольо е военен пенсионер, а Цветанка е безработна. Тя е била освидетелствана от ТЕЛК заради психични проблеми преди година и половина. Категорично е отказала да бъде настанена в стационара на Психодиспансера в Стара Загора. Кольо също не искал да я заведе там, защото имала “страхова невроза от болници и доктори”.

“Процедурата за настаняване на бездомни хора е доста сложна, те трябва да получат социална оценка и най-важното – да са съгласни на такава помощ”, коментират от “Социално подпомагане.”

В Стара Загора временен приют за бездомни хора няма. В Старозагорска област има Дом за възрастни хора на Старозагорските бани, в Лясково – за възрастни с ментални увреждания и Дом за възрастни хора с деменция в Казанлък. Когато самотният възрастен човек получава пенсия, желае, и има свободно място, той може да бъде настанен там., поясняват социалните работници.

Дани МИЛЕВА
-vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн