Бойко Борисов откри в Стара Загора завод за утилизиране на излезли от употреба гуми

STZAGORA.NEТ


Завод, оборудван със съвременни машини за утилизиране на излезли от употреба автомобилни гуми чрез раздробяване, откри днес в Стара Загора лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Новото предприятие на стойност 4 млн. евро се намира на територията на бившия комбинат “Агробиохим” край града. Създадено е за по-малко от 8 месеца с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г.”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет на България. Помещава се в голям обновен корпус, разделен на няколко зали, останал от предишния Азотно-торов завод.

Поточната линия се състои от 7 машини – шредери и сепариращи съоръжения, които раздробяват употребяваните гуми на дребни частици, от които поотделно се събират съставните им части – каучукови гранули, стомана и текстил. Оборудването е произведено в Дания. Капацитетът на завода е за преработката на 16 000 тона гуми годишно, или по 4 тона гуми на час с размери до 190 см в диаметър и 55 см широчина.

Новата мощност е съвместно предприятие на двете най-големи фирми-вносителки на гуми в България – софийската “Диана” ООД и старозагорската “Медина Мед” ООД, със собственици Диана и Митко Яръмови (“Диана”) и Иван Панчов (Медина Мед). Общото им дружество се нарича “Екомедиана Рисайклинг” ООД. Двете фирми, конкуренти на пазара, са се обединили, за да решат със съвместни усилия проблема с огромните количества излезли от употреба гуми, за чието премахване няма друг способ, освен раздробяването им.

“Малка част от потребителите знаят, че старите гуми не могат да се изхвърлят на общинските сметища – припомни в словото си при откриването инж. Иван Панчов. – Имаме закон за отпадъците, но нямахме наредба как да се третира този закон. Плащахме екотакси в ПУДООС, т.е. на държавата, и чакахме тя да ни свърши работата – т.е. тя да събира и унищожава тези гуми. Когато дойде правителството на ГЕРБ през 2010 г., то пусна една наредба, с която разреши ние да си създадем организацията за събиране, транспортиране и оползотворяване на гумите. Това, което виждате, е изградено на базата на тази наредба.”

В приветствието си Бойко Борисов каза следното:

“Над 1 милиард лева европейски пари по програма “Конкурентоспособност” отидоха в частните компании у нас. Хиляди фирми получиха от тези пари – който имаше акъл и потенциал. Една от тях е вашата – 2 милиона евро от общо 4 милиона евро инвестиции. Винаги съм казвал – не да помагаме; да не пречим на бизнеса – той сам ще се организира. С тази наредба ние просто направихме така, че държавата да не пречи на частниците да създадат завода. И се надявам вбъдеще да продължим с тази тактика. Тя е печеливша.”

Лидерът на ПП ГЕРБ преряза лентата на новия завод заедно със съсобствениците му Диана Яръмова и Иван Панчов, с ексрегионалния министър Лиляна Павлова и градоначалника Живко Тодоров.

Гранулите, които се получават след утилизацията на гумите, ще се изнасят в чужбина – в Германия (или Израел – според други), където според запознати могат да бъдат използвани за различни цели. В момента “Екомедиана” има на склад 4-5 хиляди тона стари гуми, които ще обезпечат работата му за няколко месеца напред.

На откриването присъстваха водачката на листата с кандидати за народни представители на ПП ГЕРБ в 27 МИР – Стара Загора Лиляна Павлова и кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. Водосвет отслужиха свещеници от храм “Света Богородица” в Стара Загора. Церемонията по откриването бе водена от известния Агент Тенев (Иван Тенев), а в края й поздравление към участниците с поднесоха малките танцьори от ансамбъл “Загорче” с главен художествен ръководител Венелин Кръстев.

Бойко Борисов и Иван Панчов натиснаха копчето за старт на новия завод








На склад край завода са стоварени 4-5 хиляди тона гуми, които ще бъдат раздробени и оползвотворени.
#vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн