РЗИ: В Старозагорска област няма случаи на заболявания, пренасяни от комари

STZAGORA.NEТ
Необичайно влажното лято с оптимални за развитието на комарите темеператури 21–28°С, честите и обилни валежи, образуваните множество заблатени терени, създадоха през 2014 г. условия за масово развитие на комарите и поддържане на висока численност на популациите, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Стара Загора.

От епидемиологично значение са следните три групи комари: обикновени, маларийни, който се срещат и в нашата страна, а от известно време в резултат на глобалните климатични промени – и тигрови комари.

Кръвосмучещите комари са преносители на вируси и други паразити и са способни да предават причинителите на болестта, без самите те да развиват симптомите. Заболявания, предавани чрез комари, са различни видове трески (Западно-нилска, Жълта треска, Денга, Чикунгуня и др.), а най-често срещана е маларията.

Горепосочените заболявания се разпространяват от комари само при наличие на източник (болен човек). На територията на област Стара Загора до момента не са установени случаи на заболявания, пренасяни от комари.

РЗИ Стара Загора още през месец февруари изпрати до кметовете на всички общини с доказани биотопи на маларийни комари предписания за извършване на имагицидна (срещу възрастните форми) и ларвицидна обработка.

През 2014 година в област Стара Загора са обработени над 870 дка площи срещу комари (община Стара Загора – над 450 дка, Павел баня – 180 дка, Казанлък (около язовир «Копринка» ) – 40 дка, Мъглиж – над 180 дка, Бр.Даскалови – 10 дка, Гълъбово – 110 дка). Общините Николаево, Гурково, Раднево, Опан и Чирпан не са заявили и не са извършили обработка срещу комари.

Във връзка с постъпили многобройни сигнали през последните дни за повишена плътност на популацията от комари, специалисти от РЗИ Стара Загора ще извършат тази седмица отново проучване с последващо пробонабиране.

От 2012 г. досега в периода май–септември на територията на област Стара Загора са извършват мащабни изследвания на водни биотопи за наличие на ларви на маларийни комари, както и изследвания на специфични биотопи (стари автомобилни гуми, малки плитки водоеми със застояла вода, литотелми, дендротелми, оранжерии с вносен посадъчен материал и пр.) за развитието на тигрови комари.

РЗИ Стара Загора, Дирекция “Надзор на заразните болести” извършва ежегоден мониторинг за установяване на биотопи на маларийни комари, както и наличието на тигрови комари.

През настоящата 2014 г. са извършени 110 наблюдения с 102 изследвания на водни биотопи с микроскопирани над 470 проби (обхванати са всички общини на областта), от които 15 водни биотопа (при първоначалното изследване) с наличие на ларви на маларийни комари – най-много в Казанлъшката котловина (9), някои от които с доста висока плътност.

Взети са над 21 проби от биотопи за наличие на тигрови комари, които ще се предоставят в НЦЗПБ – София за определяне на видовата им принадлежност.

Наличието и разпространението на комарите е в пряка зависимост от климатичните фактори на средата. Така например през 2013 г. (април – октомври), която се характеризираше със сухо и горещо лято и оскъдни валежи, бяха констатирани само 5 биотопа с ларви на маларийни комари на територията на област Стара Загора, докато през дъждовните 2005, 2006 и 2011 г. констатираните биотопи с маларийни комари са били 28 – 29.

Превенция и контрол на ухапванията от комари

Превенцията на ухапванията от кръвосмучещите комари се състои предимно в персоналната употреба на репеленти върху кожата и облеклото.
В зависимост от степента на физическа активност и потене може да се наложи по-честа апликация върху кожата. Отмиването на репелента от дъжд, както и изсъхването му под действието на вятър или висока температура снижават времето на защита.
Подходяща мярка е също така замрежването на прозорците на жилищните и работните помещения.
#vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн