Конкурсът „Млад еколог“ даде старт на месеца на екологията в Община Стара Загора

Разписание - градски транспорт >>>>
*

Зам.-кметът Радостин Танев и участниците в конкурса Млад еколог

Зам.-кметът Радостин Танев и участниците в конкурса “Млад еколог”

ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Победи екипът на СУ „Иван Вазов“ – едно от двете училища, които ще минат изцяло на разделно събиране на отпадъците, обяви зам.-кметът Радостин Танев

Община Стара Загора е първата община в България, която стартира толкова мащабна екологична кампания през месец май, информира зам.-кметът Радостин Танев. Той открои реализирането на два значими факта: благодарение на усърдната работа на отдел „Екология“ е спечелен проект, при който ще бъдат раздадени 1000 компостера във всички населени места на община Стара Загора, а две училища ще преминат на изцяло разделно събиране на отпадъците.

Майският месец на екологията стартира днес следобед с провеждането на конкурса „Млад еколог“, в който участваха 6 проекта, представени от младежи от Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“, ПГСАГ „Лубор Байер“, ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и СУ „Иван Вазов“.

Всеки от младежките екипи се представи с 10-минутна презентация и после отговаря на въпроси. Журито бе с председател зам.-кмета Радостин Танев, а в състава му влязоха още Пламен Йорданов, началник на отдел „Екология, озеленяване и гори“, Ваня Тошева, старши експерт в отдел „Образование и младежки дейности“, Никола Кирилов, кмет на Млада Загора и Михаил Хаддасин от Младежкия общински съвет.

Проектите на младите хора изслуша с интерес и общественият посредник на Стара Загора Иванка Сотирова.

Сред критериите за победа бяха проектът да е оригинален, лесно реализуем и с устойчива във времето концепция.

На тези условия отговаря проектът на младите еколози от СУ „Иван Вазов“, те са победителите, оповести зам.-кметът Радостин Танев. Щастливите младежи са: Трайко Аврамов, Моника Илиева, Даная Илиева, Маринела Милкова, Моника Стоева, Мадлен Чалгаджиян, Зорница Свиркарова, Валентин Стоев и Нина Йорданова.

„Проектът ви е много хубав и има бъдеще, ще го реализираме и се надявам да се включите сериозно, за да видите как се работи в Община Стара Загора. А и вашето училище „Иван Вазов“ е едно от двете училища, които минават изцяло на разделно събиране на отпадъците“, заяви пред младежите Радостин Танев. Той поръча на гимназистите една много важна задача: да обяснят на всички свои съученици какво трябва да правят, кое къде да изхвърлят и какво се случва с боклука по-нататък по достъпен начин.

„Защото младият еколог ще има голяма задача: да разпространи сред всички млади хора това, което прави общината, как се грижи и, разбира се, да дава идеи. Което означава, че голямата отговорност за това как ние ще се грижим за града си тръгва първо от грижата за училището, за дома, за междублоковото пространство, за квартала“, определи още Радостин Танев.

И призова младежите да покажат заедно, че Стара Загора е по-различна.

Екипът победител на СУ Иван Вазов

Екипът победител на СУ Иван Вазов

Зам.-кметът Танев награди с грамоти всички участници

Зам.-кметът Танев награди с грамоти всички участници

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн