На път са да съсипят България с непохватно задействаната инфлация

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

TochkaЩели да насочат усилия “към постигане на реални резултати в овладяването на цените на хранителните стоки”, каза на 6 февруари служебният премиер Гълъб Донев. ОК, но ми се струва, че ще е недостатъчно. Духът е пуснат от бутилката, народът е обран безцеремонно за втори път след 1997 г. Някой заповяда от някое тъмно кьоше “Вдигайте цените!” и стана, каквото стана. И едва ли ще замаже лесно стореното. Какво “овладяване”, бе, аланкоолу?! Сваляйте цените рязко и бързо, докато е време, както ги качихте, защото този волунтаризъм, който допуснахте, е на път да срине де що е останало от бедната ни държавица. Народът е гладен, народът е уплашен и гневен, а когато се стигне дотам, никакви чиновнически увъртания с половин гласец няма да го спрат. Гледайте какво ще стане на изборите и си правете изводите.

От години им е фиксидея, че населението държи много пари. Ами така е в условията на нестабилна държава. Да я стабилизират – и парите ще влезнат в оборот. Но с това пресоляване на инфлацията правят точно обратното – хората още повече си ограничават разходите. Удариха с непосилно високи цени “малката потребителска кошница”, която е жизнено важна за физическото ни оцеляване. Инфлацията за нея беше между 40 и 50% още на 31 октомври 2022. Днес, три месеца по-късно, е вече почти двойна. Затриват нацията.

Истината май започна да идва до съзнанието на пишман регулаторите по трудния начин. Ако всички като мен, например, са спрели да купуват мляко, сирене, кашкавал и прочие млечни, тъй като мандраджиите и търговците съвсем изнагляха с тези двойно скочили цени, този сектор сигурно вече бие тревога. С две думи, ситуацията е критична. Все още не е революционна, но ако продължат в същия дух, и това ще стане.

Както са ги качили, така и ще ги смъкнат цените – като разпоредят съответните действия. Защото задействаната инфлация е инструмент, който има една единствена цел – да обере горещите и неработещи пари, залежали във влоговете на хората. Ако искат държавата да се измъкне що-годе читава от ситуацията, трябва да осъзнаят, че ефектът от това, което постигнаха, е обратен на очаквания. Пък ако не искат – тяхна воля. Пазарът съвсем ще се спихне, да не говорим за социалните и политическите последици. От инфлация – към стагнация. В обозримо бъдеще – крах на държавността и нови реалности.

Максим Добрев
#vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн