Правят Областна аптечна карта за Старозагорска област

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_1811 (Large)Първото заседание на новосформираната комисия, ангажирана с изработването на Областна аптечна карта за Старозагорска област, се състоя днес. То бе председателствано от областния управител Иван Чолаков. Присъстваха директорът на РЗОК д-р Жулиета Здравкова, зам.-директорът на РЗИ д-р Недялка Кабаджова, представители на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз, на пациентски организации, на общините.

През юни месец 2022 г. здравният министър от предишното правителство проф. Асена Сербезова утвърди със своя заповед Методика, въз основа на която ще бъдат изработвани областни аптечни карти, необходими за съставянето на Националната аптечна карта.

В тази връзка на 1 август служебният здравен министър д-р Асен Медиджиев издаде заповед за назначаване на Областни комисии по изготвяне на аптечни карти. Тези карти ще съдържат данни за демографската структура и потреблението на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки на територията на областта, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти в откритите аптеки на територията на областта. Към всяка областна аптечна карта ще бъде приложено становище, изготвено по съответния ред и критерии, относно нужния минимален брой аптеки, както и за необходимия минимален брой на работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти в аптеки, които се определят съобразно потребностите на населението в областта.

Въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде направена и Националната. Тя ще проследи моментното състояние на аптечната мрежа в страната и броя на работещите фармацевти и помощник-фармацевти. На база на тези данни ще се търсят начини да се осигури нужното обслужване на населението с лекарствени продукти и медицински изделия.

До края на септември ресорните здравни институции и общините ще събират първичната информация за аптеките и за работещите фармацевти и помощник-фармацевти. След това на заседание на Областната комисия в началото на октомври ще бъдат представени обобщените данни. Съгласно заповедта на министър Медиджиев окончателният вариант на Областната здравна карта трябва да бъде представен в Министерството най-късно до 3 месеца след назначаването на комисията.

IMG_1808 (Large)IMG_1810 (Large)
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн