Европейска нощ на литературата посрещат под липите

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

NL-Poster-bezlogo-727x1024В Стара Загора тази вечер ще се проведе европейската инициатива „Нощ на литературата“. Събитието цели да запознае любителите на писаното слово с европейски автори на поезия и проза. Атрактивното четене се случва в няколко „гнезда“, където на всеки 30 минути се чете един и същ откъс от произведение, като идеята е публиката да състави сама своя маршрут. Началото е от 18.00 часа.

Под липите локациите са: Къщата на арх. Христо Димов ( ул. „Сава Силов“ № 37), книжарница „Хеликон“ (бул. „Цар Симеон Велики“ № 100), Музей „Литературна Стара Загора (бул. „Руски“ № 4), Къща-музей „Гео Милев“ (ул. „Гео Милев“ № 37), Арт ателие „еРЧе“ (ул. „Св. Княз Борис“ 98 – запад), Изложбена зала „Байер“ (ул. „Лубор Байер“№1), фонтан „Пингвините“ (до Катедрален храм „Св. Николай“), лятната градина на ресторант „При кмета“ (ул. „Св. Княз Борис I“ № 94), Регионална библиотека „Захарий Княжески“ (бул. „Руски“ №44). Инициативата ще продължи до 21.30 часа.

В „Къщата на архитекта“ – откъси от „Сладостта на живота” на Паулус Хохгатерер ще чуе публиката от доц. д-р Васил Хаджиилиев – пътешественик и писател, председател на Съюз на учените в Стара Загора.

„Произход” на Саша Станишич ще чете Моника Съртонева – майка на Рая и Борислава, новинар в БНР Стара Загора, в книжарница „Хеликон”.

Георги Тонев – учител в СУ „Максим Горки”, който обича да чете и се интересува от спорт и куиз игри, ще представи част от „Absolvo te“ на Георги Бърдаров в Музей „Литературна Стара Загора“.

Книгата „Хамнет” на Маги О’Фарел ще държи в ръцете си и ще сподели с участниците в инициативата Снежана Маринова – общественик и краевед. Тя ще бъде в компанията на Илчо Димитров – актьор в ДТ „Гео Милев” – Стара Загора и ръководител на Театрална студия „Арте”, в гнездото на Къща-музей „Гео Милев“.

„Да опознаем Италия. Хиляди чудеса” на Елизабета Дами ще четат в Арт ателие „еРЧе” Яна Ленова-Димитрова, обичаща да пътува и опознава България, колекционер на хубави спомени и народни носии; Олга Клисурова – председател на „Пътуващите книги на Стара Загора“ и автор на сборника с разкази „Цвят от глухарче“, и д-р Теодора Иванова – творческа натура и естет, обичаща планината, кактуси, йога и приключения.

В книгата „Гардеробът” на Олга Токарчук ще надникнат тази вечер в изложбената зала „Байер“ Мария Козарова – представител на „Етносвят България” – Стара Загора и Татяна Иванова – завършила магистратура в Полша, обичаща книги и кучета.

Откъси от „Смокинята” на Горан Войнович ще четат край фонтана на „Пингвините“ Райна Димитрова – „Книжарница в куфар“, и Златина Желева – преводач на чувства и потребности между семействата и новородените им бебета, дула (https://www.bgduli.com/what_is_doula – бел. ред.), семеен консултант, психолог.

Част от „Досадникът“ на Анна Багряна ще представят в атмосферата на лятната градина на ресторант „При кмета“ Елена Азалова и Ивелин Керанов – пристрастени към книгите и четенето актьори от ДТ „Гео Милев”, и Нина Йовкова – журналист и човек на словото, библиотекар в библиотека „Родина”.

Редове от „Сладко отмъщение АД” на Юнас Юнасон ще бъдат чути с познатите гласове на Мария Донева – поетеса и преводачка на книги за деца, и Здравко Георгиев – журналист, директор на Радио Стара Загора, а мястото е РБ „Захарий Княжески“.

В общо 17 населени места в страната тази вечер книголюбците ще си подарят литературна емоция.

„Нощ на литературата“ е инициатива на Чешките центрове по света и цели популяризирането на съвременната европейска поезия и проза чрез нестандартни четения на откъси от преводни книги на неочаквани места. Тазгодишната визуална идентичност на събитието е дело на художника Дамян Дамянов, а темата е „Литературата като мост между езиците, културите, държавите“.

Допълнителна информация за инициативата в Стара Загора можете да намерите тук: https://noshtnaliteraturata.com/stara-zagora-3/
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн