Румен Петков настоя от Стара Загора за дискусия за ролята на Маришкия басейн в гарантиране на енергийната сигурност на страната

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

img_7949-1-scaledПредседателят на АБВ Румен Петков настоя пред ръководството на община Стара Загора да бъдат организирани професионални обществени дискусии относно приложението на Плана за справедлив преход върху региона. Това съобщи самия той пред медиите в Стара Загора. Според Петков незабавно трябва да бъдат дискутирани мястото и ролята на Маришкия басейн във въглищното производство и като базова мощност за гарантиране енергийната сигурност на страната. Той определи Плана за справедлив преход като убийствен за енергетиката на страната и съдържащ прекалено много лъжи и добави, че той предвижда закриване на мощности и освобождаване от работа от комплекса „Марица-изток“ на 12 000 души до 2026 г. и още 15 000 до 2038 г.

По данни на АБВ в България са инвестирани 3 млрд. и половина евро в създаването на ВЕИ, които формират обаче само 5 на сто от производството на електроенергия и същевременно нанасят щети върху стотици декари обработваема земя. Факт, който трябва сериозно да бъде анализиран, коментира Румен Петков.

960 милиона евро общо за летния и за зимния сезон ще плати България на „Газпром експорт“ като неустойка за неползване на количества газ, според текста на договора между страната ни и руската компания, заяви още пред медиите в Стара Загора председателят на АБВ Румен Петков. Той коментира това като пореден тежък удар върху „Булгаргаз“, в чиято основа стои правителството на Кирил Петков.

Румен Петков отново бе категоричен, че единственото решение днес е незабавно възобновяване на разговорите с „Газпром“ и „Газпром експорт“, където да бъде договорено неползваните за тази година количества газ да бъдат прехвърлени за следващата. И обясни, че в момента, в който постъпи фактурата от руските дружества за неползваните количества гориво, страната ни на практика няма да има ход, освен да плати горепосочената неустойка.

Председателят на АБВ каза също, че партията ще настоява за персонална отговорност от правителството на Кирил Петков, от министъра на енергетиката за съучастие и от директора на „Булгаргаз“ за съзнателно нанесени щети. Същата съдба обаче ще следва и за настоящото правителство, ако то не вземе незабавно мерки, прогнозира Петков.

(Пресцентър АБВ)
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн