В Стара Загора започва деветото издание на кинофестивала “Златната липа”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Zlatnata lipa znakВ Стара Загора днес започва деветото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино “Златната липа”.

“И тази година се постарахме да задоволим и най-прецизните вкусове. Селекцията е изключителна силна и в трите програми – конкурсна, извънконкурсна и българско кино”, каза по време на традиционната пресконференция преди официалното откриване на фестивала неговият създател и директор от основаването му – кинорежисьорът Магладена Ралчева. Тя изказа благодарност към Община Стара Загора за изключителната подкрепа за осъществяване на форума и тази година. “Това е един интелектуален подарък, който е една духовна и културна инвестиция във времето и в хората”, каза още Ралчева.

“Кинофестивалът “Златната липа” е едно от събитията, които се наложиха много бързо през годините. Това е атестат, че подобен тип събития трябва да бъдат развивани и надграждани. Тази година имаме три екрана в три различни зали” – приветства и зам.-кметът Милена Желева. Тя пожела емблематичният фестивал да продължи да се развива и в следващите години.

В конкурсната програма за първи път влизат два български филма – “Януари” на документалиста Андрей Паунов и филмът на Мина Милева и Весела Казакова “Жените наистина плащат”. И двата са с невероятно силно актьорско присъствие”, подчерта Магдалена Ралчева.

Деветото издание на киносъбитието на Стара Загора ще бъде официално открито в 17:00 часа пред западния вход на Държавна опера Стара Загора. Куп звезди на българското кино, сред които Георги Мамалев, Йоана Буковска, Мария Статулова, Любомир Петкашев, Галя Александрова, Христофор Недков, кинокритикът на списание “Кино” Людмила Дякова, международното жури на фестивала, водено от проф. Анри Кулев, основателят на фестивала Магдалена Ралчева и редица кинематографисти от Европа ще преминат по червения килим на старозагорския кинофест.

Церемонията ще започне с атрактивно мажоретно шоу на Центъра за подкрепа и личностно развитие и изпълнения на военния духов оркестър, дирижиран от капитан Цветомир Василев в отсечката по бул. “М.М.Кусев” от сградата на Драматичния театър до Операта. За здравето на всички почитатели на културното събитие водосвет ще отслужи Старозагорският митрополит Киприан със свещеници от Старозагорската епархия. Водещ на церемонията ще бъде младият актьор Калоян Минев, когото помним със силната му първа роля в киното в режисирания от Магдалена Ралчева филм “XII а”. Миналата година пък Калоян Минев беше избран за снимките на филма “Бежанецът” на режисьора Рени Харлин, чието дело е вторият филм от поредицата “Умирай трудно”.

В центъра на церемонията неизбежно ще бъде обичаният актьор Георги Мамалев, който ще се изправи на сцената в целия си блясък, за да получи наградата “Златна липа” за цялостен принос в киното. Ще видим и кратък филм с откъси от негови роли.

Веднага след края на церемонията фестивалът официално ще бъде открит с прожекция на новия испански филм “Алкарас” (2022), режисиран от Карла Симон, който е носител на “Златна мечка” от тазгодишното издание на Берлинаре.

По същото време ще се прожектират филми от програмата на “Златната липа” в другите две фестивални зали – на Регионална библиотека “Захарий Княжески” и на Културен център “Загора”.

От 11:00 часа утре Георги Мамалев ще даде пресконференция и ще се срещне със свои почитатели във фоайето на Операта, след което официално ще открие своя звезда с името си и ще посади липова фиданка в Алеята на липите край оперната сграда.

Фестивалът ще продължи до 1 юни, когато авторитетното жури ще обяви филмите победители в конкурсната програма и ще бъдат връчени наградите в различните категории – за най-добра мъжка и най-добра женска роля, за най-добър режисьор и за най-добър филм. Свое отличие ще присъди и Съюзът на българските филмови дейци.

Входът за всички прожекции и събития от програмата на “Златната липа” е напълно безплатен за посетителите благодарение на подкрепата на Община Стара Загора. Зрителите ще могат да се насладят на 43 филма от 20 европейски страни.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн