Бойко Борисов заговори в Стара Загора за връщане на ГЕРБ в управлението – променен и добронамерен

ПОРТАЛ СЗ – PortaLSZ. com
*
Версия за смартфони >>>

P1440332P1440325“В този регион направихме много – каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов днес в Стара Загора, където участва в семинар на младежката организация на партията, финансиран от германската фондация “Конрад Аденауер” (тя, както и “Ханс Зайдел”, са си подновили договорите с ГЕРБ, съобщи Борисов). Тридневната проява с участието на кмета на Стара Загора и член на националното ръководство на ГЕРБ Живко Тодоров и на депутати от партията е в хотел “Калиста” на Старозагорските бани. – Модернизирахме всички възможни училищни кабинети в гимназиите, казармите се превърнаха в прекрасен парк, обновихме Аязмото и надлеза над жп линиите, булеварди, стадиони, писти… Сега вече щяхме да откриваме новата спортна зала, каквато Стара Загора заслужава като спортен град, но каквато никога няма да се появи вече, ако ГЕРБ не влезе пак в управлението. Въобще дума няма да става за нова спортна зала. Щеше да има и четирилентов път до магистралата. Година и нещо една лъжица асфалт няма. Боли ме. Загрижен съм, добронамерен съм. Това ви донесе Промяната. Няма и едно нещо направено след нас в този град. Дори старият път Чирпан-Стара Загора не е маркиран. Като им го кажеш, се сърдят, и викат – нападат ни. Тяхна работа. Не им се месим. Като искат – да го правят, като искат – да не го правят” – каза Борисов.

“Не ме радва това, че църквите и манастирите, които направихме в Стара Загора, плащат индустриалния ток и изнемогват. Но ние не сме партия на реваншизма. Точно обратното. По християнски ще понасяме. Реваншизмът е пагубен за държавата. Има ли гражданска омраза, държавата няма шанс. Ние само сме разтревожени и загрижени. Но дебатът в момента е толкова принизен, че дори като се изкажеш по него, им звучи, сякаш се заяждаме. Но всичко, което сме направили, го рушат, както се руши “Тракия” – инфраструктурата в образованието, в иновациите. В индустриалния парк край Шумен дойдоха едни от най-добрите фирми в Европа. Те искат магистрала “Хемус”. Ако бяхме ние в управлението, пътят за Белград (София-Драгоман-Калотина) щяхме да го открием за Нова година. А сега е дори опасен – както е спрян, така и стои. Загубиха година и половина златно време. А ние дори по време на Ковид-кризата не спряхме строителството. Затова толкова много се построи, когато другите държави бяха затворени” – припомни Бойко Борисов пред младежите от ГЕРБ – Стара Загора.

P1440320P1440321Държавните разходи в България излизат извън контрол, цитира Борисов становището на Европейската комисия. “Това означава свръхдефицит, жълт картон и наказателна процедура срещу България през септември, ако не се стегнат. А те засега правят точно обратното – актуализацията на бюджета не включва намаляване на дефицита, а увеличаване на публичните разходи. Прословутите мерки на правителството ще се случат евентуално, когато се актуализира бюджетът. Но това не им пречи два месеца да говорят за “техните мерки”. Междувременно дойдоха 405 бележки по Плана за възстановяване и устойчивост, включително 57 страници със забележки в земеделието. А какво общо има планът със Северна Македония или войната в Украйна, както г-жа Борисловова го обвърза с тях? Нищо! Със Северна Македони имаме договор, в който е казано абсолютно всичко, и нашите съседи и приятели просто трябва да го изпълнят – без език на омразата в учебниците, за да се върви напред. Правят го, показваме на обществото какви са от тяхна страна компромисите – ние сме с две ръце за това, да бъдат приети – и действаме. Какво се е променило в Договора за добросъседство до ден днешен? Ние не знаем. Може би премиерът знае, може би президнтът знае” – отбеляза лидерът на ГЕРБ.

“Чии са реакторите в АЕЦ “Козлодуй”? Български. Сменено ли е ядреното им гориво? Сменено е. Платено ли е? Платено е. Защо вдигате цената на тока? Какво му пречи войната в Украйна? Петролът е руски, рафинерията е руска – на каква база вдигат цената на горивата, да ги питам? България има предимство пред други страни заради това, че енергоизточниците ни са български (има предвид въглищата – бел. ред.). При нас това с тока нямаше да се случи. Това щеше да гарантира и цените. Трябват ни по 20 кораба с втечнен газ на година – дългосрочен договор. Преди да се лишим от тръбопроводния газ, трябваше да подготвят алтернативни доставчици – от САЩ, Египет, Катар; трябваше да отидат до Гърция и Турция, където са пристанищата за втечнен газ, да подпишат, да резервират капацитет. И тогава им казваш на “Газпром” довиждане. Но сега изправят икономиката, индустрията, битовия потребител пред риск, за да се направят на ястреби. Бъди си ястреб. Но си гарантирай бизнеса до края на годината. И в опозицията в наше лице ще имаш 100 процента подкрепа. Тоава ни тревожи. При нас нито газът щеше да се вдигне, нито токът, а това нямаше да повлече такава драстична инфлация. В Европа инфлацията е следствие на Ковида, а не не войната. Намаляването на ДДС-то няма да им донесе нищо, освен по-малко приходи. Защото няма такъв финансов модел, в който държавата само да дава. Тя е създадена да събира и да преразпределя в различните сектори” – категоричен бе Борисов.

Той цитира отново Еврокомисията: “България влезе в пандемията добре подготвена, със силна фискална позиция” – и попита риторично: “Уважаеми, кой я подготви? Лошият Борисов? Лошият Дончев?” И подсети опозицията: “Ами защо не благодарихте на ГЕРБ? Защо не надградихте отгоре? А отидохте на пазарите и ви се подиграха, не ви дадоха за 10 години заеми, направихте ги на три, лихвите ви ги увеличиха в пъти. Как го правеше “лошият” ГЕРБ? Защо на нас ни вярваха навън?”

P1440333IMG-20220528-WA0035Борисов припомни, че при управлението на ГЕРБ България бе приета в Европейския банков съюз – “чакалнята” на Еврозоната. И сподели очакванията си, че ГЕРБ ще се върне под някаква форма в управлението на държавата – “променен, разбира се, добронамерен, с опита и знанията си да свали инфлацията, да отрегулира системите”.

Експремиерът прогнозира, че през октомври-ноември пандемията ще връхлети пак. “Щом Китай с тяхната дисциплина е затворен в пълен локдаун през лятото, за да отрежат пика и да ваксинират – мислете за зимата. Ние сме абсолютно неподготвени. И не говоря само за България. Пропускаме златно време” – предупреди той.

“Вот на недоверие в парламента няма да мине, защото тези партии в момента си разпределят пари и всеки чака да си получи “бонбоните” – каза още лидерът на ГЕРБ към края на едночасовата си реч пред младежката си аудитория.

“Моят приятелски, добронамерен съвет към управляващите е – хайде първо да се обединим в това, как да свалим инфлацията на 7-8 процента поне. Как да свалим цените на енергоизточниците. Защото ние имаме формула, чертаем им я всеки ден, знаем как да го направим. И няма далавери в нашите сметки, няма посредници. Ние първо се обединявахме за Украйна – окей, внесохме предложение за оръжие, за да им помогнем. Сега пак ще се обединяваме – по външнополитически теми. Но нека първо се обединим в България по тези 4-5 важни за народа теми – и това ще ни повлече да се обединим и по Северна Македония. Какво очакват, като го вкарат в КСНС при [президента Румен] Радев? Всички партии сме заявили позиция, тя е приета с обща декларация. Сега не сме чули нито от ИТН, нито от БСП да са променили позициите си. Нека да има КСНС по тема “енергетика”, по тема “цени”, по тема “инфлация”, “Еврозона”, “Ковид”… Това мога да кажа на уважаемите наши опоненти” – завърши Борисов.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн