Андрей Новаков: Има технология, която може да запази работата на комплекс “Марица изток”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Novakov-Nakano“В Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон говорих за Стара Загора и за възможността комплексът “Марица изток” да продължи да работи без да се плащат суми, като компенсации за вредните емисии и в същото време ТЕЦ-овете да не замърсяват въздуха. Обсъдих с Джейн Накано, която е водещ експерт в Центъра, технология за улавяне на въглеродния диоксид. От нея научих, че на десетина места в света, включително в САЩ и Канада, има монтирани инсталации както на топлоелектрически централи, така и на заводи за производство на цимент и стомана” – това съобщи евродепутатът Андрей Новаков, който е на посещение в САЩ. Той уточни, че технологията е нова и се доусъвършенства, но вече дава резултати. Инвестицията не е малка, но ще позволи минно-енергийният комплекс да работи, хората да запазят доходите си, да не се замърсява атмосферният въздух, което ще доведе и до спестяване на значителни средства заради вредните емисии, чиито цени непрекъснато растат.

“Темата обсъдих и в Брукингс институт, където разговарях с директора по енергийна сигурност и промяна в климата Саманта Грос. Не казвам, че новата технология е панацея, но изобщо да не се проучи възможността да се използва в България, а да се заемем с екзотичната идея за изграждане на завод за батерии, звучи най-меко казано – лекомислено” – добави Новаков.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн