Близо 7200 старозагорци празнуват името си на Гергьовден

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Gergiovden3559 са мъжете от община Стара Загора, които носят популярното българско име Георги. Това сочи справката на Дирекция “Гражданско състояние” на Общинска администрация. Общият брой на празнуващите е 7192. Наздравица за имения си ден ще вдигнат още и 50 господа с име Жоро, както и 3-ма с Жорж.

362-ма са мъжете, носещи името Ганчо, а 89 са с име Гошо. Едва 2-ма са господата, имащи име Гергин. Сред празнуващите са и 275 с име Галин.

Дамският вариант – Георгина, носят само 4 старозагорки, а с името Гергана са 718, а 21 са носителки на име Гергина.

На Гергьовден ще почерпят и 808 с името Галина, 316 дами са Галя, а 420 са с име Ганка. Сред празнуващите са още и 20 с името Гана.

Празнуващи още са Генчо (217), Гиньо (4), Гео (4) и всички производни от обичаното име Георги.

На 6 май православната църква отбелязва деня на Св. великомъченик Георги Победоносец, известен като Гергьовден. Името е с гръцки произход, образувано е от думите “гео”, което значи “земя” и “ерго” – “работя”, от тук и значението на името – “земеделец”. В народните представи Св. Георги е покровител на стадата и овчарите, а от III век и на войската.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн