Доц. Васил Загоров с литературен дебют в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

279195316_724820932209947_2853968044541310292_nВ рамките на Националната библиотечна седмица 9-13 май 2022 и в чест на 11 май – Ден на светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий и професионален празник на българския библиотекар, ЧБ “Родина” и РБ “Захарий Княжески” Ви канят на среща с Васил Загоров и неговия дебютен сборник с разкази “Призраци в библиотеката” (изд. Ерго).

Заповядайте на 12 май (четвъртък) от 17:00 часа в зала “Библиофония”, 4 етаж, РБ “Захарий Княжески”. Вход свободен!

За книгата
“Този сборник с фантастични разкази е посветен на трите ми житейски и професионални увлечения – книгите, библиотеките и фантастиката. Същевременно “Призраци в библиотеката” намира центробежната си сила в противоречията. Тук ще откриете дълги и къси разкази, весели и тъжни сюжети, произведения, които те карат да се замислиш и такива, които да ти помогнат да се отпуснеш. Тази противоречивост се засилва и от многообразието на наративите – научна фантастика, фентъзи, утопия, антиутопия, алтернативна история, пародия, като понякога тези жанрови форми са смесени дори в рамките на конкретен сюжет. Книгата разказва истории за библиотекари, издатели, музейни работници, учени, чиито първоначални обекти на подражание са събирани по време на научните ми пътувания в страната и чужбина. И все пак, ако някой се припознае в чертите на определени герои и сюжетни линии, да знае, че жестоко се е объркал.”

За автора
Васил Загоров е университетски преподавател и учен, доцент по книгознание, библиотекознание и библиография, доктор по журналистика, страстен изследовател на миналото на книгата, колекционер. Щатен преподавател в УНИБИТ, Загоров има десетки публикации в областта на история на книгата. Той поддържа и научния блог “Книгохранилището”. “От години проучвам интересни теми и въпроси, свързани с история на книгата, но те остават скрити в дебелите научни сборници и издания, които толкова много плашат студентите. Обратно на тази тенденция, мрежата, пълна с видими, но глуповати текстове, им се предлага, облъчвайки ги с всевъзможни “истини“. Така у тях се формира псевдопознание, което един ден може да им изиграе лоша шега. Затова реших, че трябва да създам почивна станция в джунглата на информационния хаос и да осигуря на всички, които искат да тръгнат по следите на предците си, полезна информация в областта на история на книгата, печатните медии и журналистиката.”
279917199_1868497323430045_1783896792253861157_n
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн