Кметът Живко Тодоров се срещна с народните представители от Старозагорския избирателен район

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_6164IMG_6162Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров проведе днес работна среща със старозагорските народни представители в 47-мото Народно събрание. Градоначалникът набеляза основните приоритети, които са важни за развитието на община Стара Загора. “Нас ни обединява каузата да работим за града и за хората. Нека този мандат да бъде успешен. Нека всеки направи онова, което може и с което ще бъде полезен за Стара Загора. Община Стара Загора като най-голяма община в областта ще има нужда от Вашата подкрепа” – обърна се към депутатите Тодоров.

На поканата за среща се отзоваха депутатите Атанас Славов от „Демократична България“, Илиана Жекова, Красимир Вълчев и Маноил Манев от ГЕРБ, Момчил Ненов от БСП, Тихомир Тенев от „Има такъв народ“ и Халил Летифов от ДПС. По уважителни причини не се присъединиха към срещата Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“ и Искра Михайлова от “Възраждане”.

“В момента ние правим нашия план за развитие на община Стара Загора. Това е план, с който ще кандидатстваме за проекти през следващия програмен период” – обясни по време на срещата кметът. Той набеляза следните въпроси, които са от изключителна важност за развитието на региона:

* Ремонт и разширение на връзката на Стара Загора с детелината на АМ „Тракия“;
* Изграждане на втора връзка с автомагистрала “Тракия” при село Калояновец;
* Рехабилитация на главния път между Стара Загора и Нова Загора;
* Промяна на собствеността на емблематичната за Стара Загора сграда на бившия АГ-комплекс, която да се превърне в модерен общински център за доболнична помощ. „Болницата дължи над 2 млн.лева задължения от данъци на общината. Трябва да се намери вариант, в който да бъдат прихванати тези задължения и сградата да стане общинска собственост” – разясни градоначалникът.

От думите на Живко Тодоров стана ясно, че е необходимо да се разгледа въпросът за развитието на летище Стара Загора, като се вземе решение дали то да се развива като индустриална зона със запазване на пистата, а останалите терени да бъдат за нуждите на бизнеса, или да остане само за нуждите на въздухоплаването. „Считаме, че с оглед на т.нар. “Зелена сделка” там е най-подходящото място, където на голяма площ да бъде изградена необходимата инфраструктура – канализация, водоснабдяване и електрозахранване. Това би могло да даде перспектива за бъдещи инвеститори, които имат нужда от по-големи терени, да предпочетат Стара Загора като подходящо място за инвестиране и създаване на работни места. В момента в Стара Загора има огромна липса на индустриални терени, изградената като колаборация между общината и държавата Индустриална зона “Загоре” е почти запълнена” – подчерта кметът. Той отбеляза като действие с положителен ефект заделянето на 1 милиард лева повече за пътища от страна на правителството за тази година. Същевременно отбеляза, че безплатният прием в детските градини трябва да бъде подсигурен финансово от държавата, тъй като общините не разполагат със средства за това, нито пък някой им е вменявал като задължение поемането на такъв разход.

Живко Тодоров е категоричен, че от решенията по “Зелената сделка” зависи съдбата на много хора. Трябва да бъдат защитени работните места и да не се усети сериозен катаклизъм в региона, подчерта той.  Смяната на седалището на Мините е ненужен и скандален акт, по думите му (подробности – тук >>>).

Старозагорският градоначалник засегна и актуалната тема за високите цени на тока и газта като разясни, че доскоро общината е заплащала цени от 160 лева за киловатчас, но за декември сметките са по 560 лева за киловатчас, което е увеличение близо четири пъти. „Компенсацията от 110 лева от страна на държавата е крайно недостатъчна за общините“ – поясни Живко Тодоров. От думите му стана ясно, че не се предвижда режим на уличното осветление в Община Стара Загора, тъй като това ще доведе до повишаване на битовата престъпност. Но сериозно натоварва местния бюджет.

Всички присъстващи на срещата се обединиха около важността на така поставените приоритети и заявиха готовност за среща с ресорните министри за разговори по тези теми. В края на срещата Живко Тодоров благодари на присъстващите за ползотворната дискусия и допълни, че се надява на добро сътрудничество по време на 47-то Народно събрание.

На работната среща присъстваха още всички заместник-кметове на Община Стара Загора – Йордан Николов, инж. Янчо Калоянов, Милена Желева, Иванка Сотирова и Красимира Чахова.

0IMG_6214
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн