Румен Петков и Иван Гранитски представиха пред Н.Пр. Елеонора Митрофанова Инициативния комитет за отбелязване на годишнината от Освобождението на България

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

2 (1)Председателят на ПП АБВ Румен Петков и чл.-кор. Иван Гранитски, председател на Инициативния комитет, който ще работи за отбелязването на 145- и 150-годишнината от Освобождението на България от турско робство, се срещнаха с Н.Пр. Елеонора Митрофанова, извънреден и пълномощен посланик на Русия у нас. Пред посланика те представиха програмата, която включва събития по отбелязване на бележити дати, свързани с Освобождението на страната ни, както и такива, които бележат връзката между двете държави, като Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, установяването на дипломатически отношения между България и Русия, 120 години от построяването на храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, откриването на Паметника на свободата на връх Шипка, 145 години от Плевенската епопея. В събитията са предвидени и провеждане на научни дискусии, младежки форуми, подготовка на филм за Руско-турската война, за който ангажимент пое режисьорът и председател на ГС на АБВ проф. Любомир Халачев.

В Инициативния комитет влизат български представители на научните среди, общественици, сред които проф. Иван Маразов, проф. Ивайло Мирчев, проф. Любомир Халачев, акад. Васил Сгурев, Надя Попова, както и изявени общински кметове.

В рамките на срещата Румен Петков изрази силно безпокойство заради нагнетяване на напрежението по руско-украинската граница. Той бе категоричен, че международното право трябва да бъде спазвано.

Беше поставен и въпросът за гаранции за снабдяванетона България с газ. Посланик Митрофанова заяви, че всички опити за внушение, че могат да бъдат преустановени доставките на газ за България и останалите страни са манипулативни и неотговарящи на истината. Русия е гарантирала доставките и това не подлежи на съмнение, посочи още руският посланик.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн