Живко Тодоров: Смяната на седалището на Мините е ненужен и скандален акт

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440007“За мен смяната на седалището на “Мини Марица-изток” ЕАД е един напълно ненужен и скандален акт, бих го нарекъл, който само показва тоталното неглижиране на темата “Марица-изток”. Това заяви пред медиите в Стара Загора кметът на общината Живко Тодоров след срещата си с народни представители от региона.

“Доколкото разбрах, има някаква интрига кой да е директор. Смятам, че могат да си го решат този въпрос по по-лесен и не толкова болезнен за хората начин. Защо трябва да сменят седалишето, като искат да сменят директора? Предният директор, който беше от ГЕРБ, си подаде оставката и си тръгна. Какъв е проблемът да сложат когото искат? Ако това е мотивът, е просто странно. Седалището трябва да си бъде тук” – категоричен беше кметът.

“Марица-изток” е дала много на региона, на България. Да се потъпче всичко това и да се промени седалището на един комплекс, който е структуроопределящ за региона и за държавата – не е това начинът, ако искат да постигнат някаква цел” – допълни Живко Тодоров.

Напрежението сред работещите в “Марица-изток” не е от сега, а откакто въобще се говори за “Зелена сделка”, припомни кметът. “Разбирам хората – каза той, – защото има голяма неяснота какво ще се случва с тях и въобще какво ще се прави. Затова преди няколко години организирахме една среща в Общината, ако си спомняте, с евродепутатите, с министрите тогава, чиято цел беше да се даде повече яснота. Но за съжаление във времето неяснотите стават все по-големи и хората не знаят какво да правят. Много от тях за взели кредити, притесняват се дали ще имат работа, дали ще имат обезщетения…”

Живко Тодоров участва в Консултативния съвет по “Зелената сделка” като представител на Сдружението на общините, но също няма информация какво последно е решено да се прави според Плана за възстановяване и устойчивост. Той преповтори мнението си, че е нужно колкото може по-дълго време да работи комплексът, да се използват новите технологии за улавяне на въглеродния диоксид, които могат да са в основата на преходен период.

В тази обстановка за старозагорския кмет е важно да се развиват индустриални зони около Стара Загора, Гълъбово, Раднево и другаде, които да бъдат подпомогнати от държавата, за да привлекат инвеститори и да създадат нови работни места, като по този начин регионите запазят значението си и съхранят хората си.

“Ако ги няма Мините и тецът, какво ще остане от Раднево и от Гълъбово?” – риторично запита Живко Тодоров.
#vvv

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн