Красимир Вълчев: Управляващите нанесоха четири големи удара срещу Старозагорска област. Да ни е честита „промяната“!

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

GERB-Stara-Zagora-press-01876878654986„Кризите в България се задълбочават и виждаме от страна на управляващата коалиция неспособност и неадекватност да реагират на сложната ситуация. Няма енергийна и икономическа система, която да поеме четирикратно увеличение в рамките на година на цените на енергията“ – заяви на пресконференция старозагорският народен представител от ГЕРБ – СДС Красимир Вълчев. Според него бизнесът трябва да бъде компенсиран в максимална степен, в противен случай ще се стигне до много верижни фалити на предприятия.

Красимир Вълчев заяви категорично, че ГЕРБ няма да допусне изгарянето на нерециклируеми отпадъци в завод в Източномаришкия басейн. За тези намерения на управляващите липсва каквато и да било информация. Освен това, не става ясно каква е визията им за запазването на работата на производството на електроенергия от въглища до 2038 – 2040 г., докато бъдат внедрени нови технологии, водещи до намаляване на въглеродните емисии. „Дотогава не можем без комплекса „Марица изток“. Това не е проблем само на Старозагорска област, а и на България, защото ще останем без електроенергия“ – каза още Вълчев. Той добави, че боклуците от София ще се извозват до Източномаришкия басейн и това ще генерира още повече емисии въглероден диоксид, а Европейската комисия обмисля да въведе и за транспорта заплащане на квоти.

В пресконференцията участваха ръководителите на групата на общинските съветници от ГЕРБ – Стара Загора Мария Жекова и арх. Мартин Паскалев. Те съобщиха, че днес внасят декларация, с която призовават своите колеги от останалите партии да се обърнат към премиера Кирил Петков с конкретни въпроси относно намерението за изграждане на завод за изгаряне на отпадъци, за който информира вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Освен по комплекса „Марица изток“, Красимир Вълчев заяви, че само за година управляващите са нанесли още три големи удара върху област Стара Загора. Строителството на тунела под Шипка, който е стратегически коридор, може да стартира след година. „Имаме осигурено финансиране по Оперативна програма „Транспорт“ и избран изпълнител. Министър Караджов обаче не харесал проекта и ще прави нов. Това ще забави изпълнението на обекта с много години и загубите ще бъдат големи“ – каза старозагорският депутат и се мотивира защо аргументите на министъра са несъстоятелни.

Другият удар е лишаването на региона от нова индустриална зона (тази на терена на бившето летище), за каквато имаше осигурени средства за изграждане на инфраструктура. „В желанието си да навредят на ГЕРБ, управляващите удариха и по футболния клуб „Берое“. Поне стана ясно, че не издръжката на отбора е причина за задлъжнялостта на ТЕЦ „Марица изток 2“ в размер на 1,5 млрд. лева. Клубът получаваше 1% от сумите, които централата плаща за изхвърлените емисии от въглероден диоксид. Според Красимир Вълчев разумното решение е било да се запази отборът до намиране на алтернативен източник за устойчиво финансиране.

В заключение Вълчев заяви, че ни управляват абсолютно неподготвени хора и с тяхната некомпетентност е свързано и връщането на власт на същите хора, срещу които българите излязоха на протести по улици и площади преди 25 години, точно на днешната дата. „Тези хора, свързани с разграбването на държавата, са в управляващото мнозинство. И тогава и сега Бойко Рашков пак е техният милиционер. С тези хора се връща и инфлацията, може да последват и фалитите“ – подчерта народният представител.

Старозагорският народен представител Илиана Жекова коментира, че много пенсионери са останали излъгани и са получили по-ниска пенсия през януари 2022 г. спрямо декември. Още днес от парламентарната група на ГЕРБ ще внесат искане за изслушване на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков за методиката на определянето на размера и начина на компенсиране на засегнатите хора.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн