В Чирпан откриха нова спортна зала, предстои основен ремонт на градския стадион

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Залата в ПГСС - Чирпан е първата от цяла поредица нови спортни обекти в града и общината, обяви кметът Ивайло Крачолов

Залата в ПГСС – Чирпан е първата от цяла поредица нови спортни обекти в града и общината, обяви кметът Ивайло Крачолов

Чирпан вече има модерна и функционална спортна зала за баскетбол, волейбол и бадминтон. Съоръжението към Професионалната гимназия по селско стопанство беше открито днес от кмета на общината Ивайло Крачолов в присъствието на заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова и ексобразователния министър Красимир Вълчев.

Особеното за новата зала е, че строителството й е започнало в груб строеж още през 1981 г., но съдбата й е последвала тази на Дома на културата в града – било е замразено за цели 40 години. И едва днес, когато е налице отчетливо възраждане на града и общината, обектът е завършен в рамките на 6 месеца от средата на миналата година по програма на Министерството на образованието. Средствата в размер на 500 хиляди лева са осигурени миналата година.

“С встъпването си в длъжност бях обещал, че тук ще имаме спортна зала, защото това е второто по големина училище в Чирпан, и то училище от осми до дванадесети клас – възраст, в която младите хора са изключително активни – припомни кметът на общината Ивайло Крачолов. – В лицето на тогавашния образователен министър Красимир Вълчев, който днес е сред нас, и сега с новото ръководство, с което също работим прекрасно, ние успяхме да завършим залата. Строителството й беше подновено в края на месец юли и приключи в рамките буквално на 6 месеца.”

Приветствие поднесе и Красимир Вълчев, в чийто мандат като министър на образованието бяха осигурени средства за завършването на спортната зала.

Приветствие поднесе и Красимир Вълчев, в чийто мандат като министър на образованието бяха осигурени средства за завършването на спортната зала

Зам.-министър Мария Гайдарова поднася живо цвете на директора на гимназията г-жа Тотева

Зам.-министър Мария Гайдарова (вдясно) поднася живо цвете на директора на гимназията г-жа Тотева

Към климатизираната залата има методически кабинети и още една малка зала на третия етаж, в която, по думите на кмета, ще бъде подновена борбата като спорт в Чирпан.

“Имахме нужда от такова спортно съоръжение и очакванията ни са както училището, така и спортните деятели в града да изпълнят залата със съдържание – допълни Ивайло Крачолов. -Тази година по линия на Местната инициативна група по мярка 7.2 на ДФ “Земеделие” предстои изграждането и на спортна зала тип “балон” за 400 хил. лв. в най-голямото село в общината – Зетьово, за нуждите на училище “Отец Паисий” и на всички млади хора там. Отделно от това приключваме проектирането за основен ремонт на градския стадион в Чирпан, с обновяване на трибуните, съблекалните и лекоатлетическата писта. Само след седмица там ще открием площадка с изкуствена трева, средствата за която са осигурени чрез местната комисия за борба с противообществените прояви. Със средства на Министерството на образованието е направена и спортна площадка в училище “П.К. Яворов”, която също беше открита днес, а следващите два месеца нови спортни площадки, основно за минифутбол, ще придобият още две училища в града. В рамките още на този мандат Чирпан ще бъде преобразен по отношение на спортната си инфраструктура. Вече функционира тенис-школата, предстои учредяване на клуб по тенис с над 40 деца, след като през 2021 г. със средства на дарители беше направен първият тенис-корт с шамотена настилка в градския стадион. Ще бъде направен и втори, с тартанова настилка” – увери кметът.

“Тук съм днес, за да изразя своето възхищение от начина, по който е реализиран този проект. Съхранете устрема си. Борете се за своите мечти! Министерството на образованието и науката продължава тази политика и през 2022 г. ще бъдат заделени още 163 милиона лева за подобряване на материално-техническата база на училищата в цялата страна, с акцент нови спортни площадки, физкултурни салони, реновиране на корпуси на сгради, както и с акцент върху професиналното образование и обучение” – каза в приветствието си зам.-министър Мария Гайдарова.

“За мен е радост и удовлетворение да видя тази инвестиция в завършен вид. Откакто г-н Крачолов е кмет, той не ми даваше да забравя като министър Чирпан. Едно от предизвикателствата пред Министерството на образованието и пред общините е подобряване на спортната инфраструктура в училищата. Защото според проучванията децата, които учат и спортуват, се справят по-добре от децата, които само учат. В този смисъл – поздравления за Общината и за кмета, че това е един от акцентите в неговата работа. Желая на учениците да ползват със здраве и радост този физкултурен салон” – сподели по време на откриването на залата ексминистърът на образованието Красимир Вълчев.

P1430986P1430993P1430997P1440001
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн