По многобройни проекти работи в момента Община Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1430029P1430031Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, заместник-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова, Милена Желева, Красимира Чахова и инж. Янчо Калоянов, както и главният архитект Виктория Грозева и секретарят на Общината Делян Иванов, запознаха днес медиите с текущите проекти, по които се работи, в това число и със сроковете за завършване на по-важните от тях.

“Днешната пресконференция е по повод на дейността, която извършваме, и на онова, което искаме чрез вас да предадем на гражданите на Стара Загора – обяви в началото Живко Тодоров. – Ще започна с многофункционалната зала, която трябва да бъде построена в новия парк. Знаете, че от петък миналата седмица имаме решение на Висшия административен съд (ВАС), с което проведеният конкурс за идеен проект се признава за валиден, като се отменя решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тоест имаме вече избрани проектанти за идейния проект, като този колектив ще му бъде възложено да направи и работен проект за залата. Параметрите й са 5000 места и 25 милиона лева пределна стойност. Това ще искаме от проектантите.” Отделно от това Общината ще държи на това, в процеса на работа проектантите да се съобразят с всички препоръки и предложения, които се дават от местната гилдия на архитектите в Стара Загора, допълни Живко Тодоров.

Кметът продължи с информация за етапите на работа и по другите задействани в Стара Загора проекти.

Ремонтът на Станционната градина по план трябва да бъде приключен към края на юни тази година. “Говорили сме със строителя, няма да има проблем това да се случи” – съобщи Живко Тодоров.

Миналата година беше замразена работата по скейтпарка и по част от другите проекти в инвестиционната програма, тъй като голяма част от бюджета на Общината бе насочен към други мерки, свързани с коронавирусната пандемия, и нямаше да има възможност дейността по него да бъде разплатена на строителя. Направени са и някои промени в първоначалния проект на скейтпарка. От няколко седмици работата по него обаче е възстановена. Строителите са в пълна мобилизация и до края на юни се очаква да завършат обекта, чакан с нетърпение от подрастващите. Това ще разтовари площада пред Общината, където има предпоставки за инциденти.

В момента се работи и по Зоопарка след наложили се промени в организацията на работа, включително и препроектиране и доработване на някои клетки. След среща с проектантите и строителите, проведена вчера, е станало ясно, че Зоопаркът ще бъде готов в рамките на три месеца – до юли тази година.

Финализират се и обществените поръчки за ремонти на средните училища “Христо Ботев” и “Васил Левски”. Както и за общежитието, което ще бъде изградено към новата гимназия за математика и математически анализи. Предстои приключването до месец и на обществената поръчка за новата детска градина зад сградата на бившето Енерго в Стара Загора.

Активно се работи и в квартал “Самара-1″. До края на лятото трябва да приключи полагането на новата канализационна и водоснабдителна мрежа, след което Общината ще влезе там, за да поднови инфраструктурата – тротоари, улици и междублокови пространства. “Имаме вече ориентация кои ще бъдат приоритетни като начало, и през 2022 г. също ще продължим там да ремонтираме улици и тротоари, за да стане “Самара-1″ наистина един по-добър квартал за живеене на хората” – увери кметът.

В ход е ремонтът на Летния театър, който започна преди месец. Работи се активно и очакването е, че строителите ще приключат проекта до края на годината.

Предстои обявяване на обществена поръчка за обновлението на Драматичния театър “Гео Милев”. Сградата има конструктивни проблеми, които ще бъдат оправени, ще се осигури и липсващата досега климатизация на залата, за да може тя да бъде използвана пълноценно и по време на летните горещини. Едновременно с това ще се преобразува пространството около театъра. Съществуващата открита сцена ще придобие нов вид. В момента се търси къде да бъде пребазирана администрацията на театъра по време на ремонта.

Обществена поръчка предстои да бъде обявена и за ремонт на два пенсионерски клуба – на “Руски” и на “Граф Игнатиев”, подадени като приоритетни от пенсионерската организация в Стара Загора.

Ще бъде обявена обществена поръчка и за изграждането на надземни тоалетни на мястото на сегашните подземни в периферията на парк “Пети октомври” (Градската градина). Ще се използва типовият проект на аналогичната постройка в Станционната градина, който осигурява достъпна среда за всички посетители.

Ще се ремонтира и сградата на Центърът за работа с младите хора в Стара Загора, който има проблем с покрива.

С кметовете по селата се уточнява къде да се правят ремонти на улици, тротоари, здравни служби, пенсионерски клубове и кметства. Активната работа по това започва тези дни.

Предстои от края на пролетта/началото на лятото да стартира голям проект на ВиК за ремонт на старите водопроводи и канализация в централната част на Стара Загора, който ще реши проблема поне за 20 години напред. Вече ремонтираните улици няма да бъдат разкопавани. Ще се работи там, където до момента не е подменяно нищо.

Приключи обществената поръчка за 33 модерни електрически автобуса, които ще тръгнат по старозагорските улици до една година и ще допринесат за още по-чиста околна среда и въздух. Избраният изпълнител “Irizar ie” е испанска фирма, една от водещите в света. В КЗК има две жалби. Очаква се решението по тях, след което ще се чака да се произнесе и ВАС.

Усилено се работи и по рекултивацията на бившето сметище на Стара Загора на Мандра баир. Проектът трябва да приключи до 4 месеца. В бъдеще Общината ще кандидатства за финансиране на сепарираща инсталация за намаляване на обема на отпадъците, които се депонират в Регионалното депо край с. Ракитница. В момента в Стара Загора работи само една частна сепарираща фирма.

Много активно се работи по новия Руски пазар, конструкциите вече се вдигат. Срокът е до лятото на 2022 г. и се очаква да бъде спазен.

Стартира и разширението на прилежащата му ул. “Капитан Петко войвода”, за което съобщихме по-рано.

При достатъчно приходи в общинския бюджет към полугодието ще стартират и ремонти на улиците на КАТ и на складовете в южната Индустриална зона на Стара Загора – „Промишлена“ и „Войвода Стойчо Черногорски“. Има се предвид нова основа, настилка и тротоари. Под същото условие за достатъчно приходи ще започне и работата по кръговото край “Новотехпром”, което в момента е временно.

До дни с регионалното министерство ще бъде подписан и договор за охранителни канали около Стара Загора, които ще поемат и отклоняват водите при проливен дъжд, за да не навлизат в града откъм кв. “Лозенец” и Аязмото и да не свличат земна маса, която задръства канализацията на града.

Бившият Дом “Незабравка” по социална програма на социалното министерство трябва да се превърне в Дом за хора с психически увреждания. Община Стара Загора е с най-голям брой социални услуги в страната след столицата София – 48.

Подлезът под жп гарата ще бъде запазен в частта му от Индустриалната зона до пред гарата. Но не и под улицата, в частта му до Станционната градина, която се наводняваше и компрометираше основите на гарата. За да продължи експозицията на историческия локомотив, от НКЖИ ще осигурят работници, а от Общината – материалите за козметичното му обновяване.

Екипът на кмета се ангажира и с това, да търси решение на замърсяването на пешеходната зона на отделни места край пунктовете за бързо хранене от недобросъвестни граждани.

По въпроса за бъдещето на сградата на бившата АГ клиника в Стара Загора, на ъгъла на “Руски” и “Столетов”, на среща днес между кмета и управителя на УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” проф. Йовчо Йовчев е било уточнено, че първо Общината трябва да придобие на нормална цена сградата, след което с получените пари болницата да изчисти дългогодишните си задължения към Общината. Директна сделка “Сграда срещу задължения” не е възможен вариант.

#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн