На 3 февруари в Регионалния музей откриват тазгодишния Нумизматичен салон

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

plakat (1)На 3 февруари (сряда) от 17.30 ч. в Малката изложбена зала на РИМ – Стара Загора се открива Нумизматичен салон 2021.

За пръв път се експонират тематично подбрани монети от периода 6-1 век пр.Хр. Освен единични екземпляри от тракийски, гръцки, македонски и римски републикански монети се представят части от монетни съкровища от землищата на селата Ново село, Горно Ново село, община Братя Даскалови, Зимница, община Мъглиж и Преславен. Най-рано датираната монета, експонирана в изложбата, е драхма на Тасос от 6-5 век пр.Хр.

Горгона Медуза, символ на монетите на Парион, е емблема на тазгодишната изложба. За посетителите е обособен кът за снимки с маската на Горгона Медуза, изработена специално за популяризиране на изложбата.

Станалият вече традиционен Нумизматичен салон се организира ежегодно от 2012 г. Изложбата е по културния календар на община Стара Загора.

Куратор на изложбата е д-р Мариана Минкова, аранжиране и дизайн – Мариана Гинзарова.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн