БАБХ крие има ли норки с COVID, но от сряда ваксинират приоритетно норковъдите

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Швеция забрани развъждането на норки през 2021 заради коронавируса

767496087На 27 януари шведското министерство на земеделието обяви, че няма да допусне развъждане на норки във ферми за кожи през 2021 г., за да се намали риска от разпространението на опасни мутации от коронавируса SARS-CoV-2 върху хората.

В края на 2020 г. в 13 ферми за норки в Швеция беше открит вируса SARS-CoV-2. Преди това заразени норки бяха открити в над 400 ферми за кожи в Нидерландия и Дания и още няколко европейски страни. Нидерландия взе решение да забрани изцяло фермите за кожи в страната, а Дания на практика ликвидира индустрията, като унищожи всички близо 17 милиона норки в над 1100 ферми и предстои да изплати обезщетения от 2,6 млрд. евро на норковъдите.

Решението на шведското правителство не означава пълна забрана за отглеждане на животни за кожи, но може значително да отслаби и дори да ликвидира бизнеса. През последните няколко години индустрията за ценни кожи в Швеция е намаляла значително, като производството е спаднало от около 2 милиона на 500 хиляди кожи годишно.

Норковъдите няма да имат право да развъждат животните, но ще им бъде позволено да отглеждат съществуващите докато не отпадне забраната за развъждане, което не може да се прогнозира на този етап.

Забраната се въвежда, за да не се допусне увеличаване на броя животни през пролетта. В момента в Швеция има 33 ферми за норки, а от приблизително 500 хиляди норки през есента на 2020 г. към момента са останали само разплодните животни – около 90 хиляди.

У нас

NorkiДокато в Швеция забраняват развъждането на норки заради риска за човешкото здраве, у нас в сряда започна ваксинирането на втората приоритетна група, която включва норковъдите от двете ферми за норки и техните семейства.

Българското сдружение “Кампании и активизъм за животните в индустрията” (КАЖИ), което провежда кампания за забрана на фермите за кожи, приветства новината за решението на Швеция и призовава българското правителство да последва този пример и да не допусне развъждането на следващото поколение норки в двете действащи ферми у нас. Оплождането на норките във фермите започва сега през януари и се очаква през май и април те да станат над пет пъти повече. Заедно с това нараства и рискът за заразяване с вируса и нови мутации, които могат да се пренесат върху хората и да застрашат човешкото здраве по информация от ЦОРХВ, цитирана от КАЖИ.

“С решението си на практика шведските власти признаха, че предприетите до момента мерки за биологична сигурност са се оказали недостатъчни и не могат да предотвратят риска. Докато се толерира експлоатацията на животни само за козина, потенциалът за резервоари с животински и човешки патогени ще продължи. Време е и нашите компетентни власти да признаят нуждата от спешни мерки в тази посока, както и да дадат приоритет на хуманното отношение към хората и животните пред незначителността на индустрията за ценни кожи.

Няма разумно обяснение защо при положение, че Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), който е най-компетентният научен орган у нас по този въпрос, още през юли препоръча прекратяване дейността на фермите за норки по време на пандемията, управляващите допускат този бизнес все още да продължава да работи и да подлага на риск здравето на хората.”, коментира Петя Алтимирска, председател на сдружението.

От КАЖИ съобщават също, че от няколко месеца се опитват да получат информация от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за броя и резултатите от проведените тестове на норки за SARS-CoV-2 в българските ферми, но агенцията отказва да предостави тази информация, като се позовава на отказа на една от фермите с мотив, че исканата информация представлява “търговска тайна” и не е налице “надделяващ обществен интерес”.

Според организацията отказът на БАБХ да оповести информацията за това дали въобще се извършват тестове на норките, колко теста са извършени до момента и какви са лабораторните резултати, водело до основателни съмнения, че или не се извършват достатъчно тестове, или има норки с положителни резултати за SARS-CoV-2, които се прикриват от обществото.

Факти за фермите за ценни кожи: 

Приблизително 53 милиона норки се отглеждат само за козината им в повече от 20 страни по света, като първите три страни-производителки в Европа през 2018 г. са Дания (17,6 милиона норки), Полша (5 милиона норки) и Холандия (4,5 милиона норки ). Китай отглежда 11,6 милиона норки за ценни кожи през 2019 г., което е рязък спад от 20,6 милиона норки през 2018 година.

Осем държави-членки на ЕС официално идентифицираха COVID-19 положителни животни във ферми за норки: Дания (290 ферми), Франция (1 ферма), Гърция (21 ферми), Италия (1 ферма), Литва (2 ферми), Нидерландия (70 ферми ), Испания (3 ферми), Швеция (13 ферми). COVID-19 е потвърден и във ферми за кожи от норки в САЩ и Канада. Отглеждането на животни само за кожи е забранено в Обединеното кралство от 2003 г. и е забранено и/или е в процес на постепенно прекратяване в много европейски държави като Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, Чехия, Хърватия, Македония, Холандия, Норвегия, Люксембург, Сърбия, Словакия и Словения.

Съвсем наскоро правителството в Унгария обяви забрана за отглеждането на животни, включително норки и лисици, Франция пое ангажимент за постепенно премахване на фермите за норки до 2025 г., а ирландското правителство пое ангажимент да прекрати отглеждането на кожи.

Понастоящем България, Естония, Литва, Черна гора, Полша и Украйна също обмислят забрана за отглеждането на животни за кожи, а във Финландия мнозинството от най-голямата партия на коалиционното правителство наскоро обяви подкрепата си за забрана на фермите за кожи. В САЩ Калифорния стана първият щат на САЩ, който забрани продажбите на кожи през 2019 г. след подобни забрани в градове, включително Лос АнджелисСан ФранцискоБъркли и Западен Холивуд. През 2020 г. законодателите в Хавай и Роуд Айлънд внесоха предложения за забрана на продажбата на кожи. Градът Уелсли, Масачузетс, прие забрана за продажба на кожи миналата година.

####

Източник: Сдружение КАЖИ https://omni.se/beskedet-inga-nya-minkar-ska-fodas-under-2021/a/M3PWrM

#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн