Програма за Рождественските и Богоявленските богослужения на митрополит Киприан 2020-2021 Г.

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
kiprian_kabinet-1021x640Старозагорска света митрополия обяви програмата за Рождественските и Богоявленските богослужения, които ще бъдат отслужени от Негово Високопреосвещенство Светостарозагорския митрополит Киприан. Всички литургии са с начален час 09:30. В два поредни дни владиката ще служи в Катедралния храм „Св. Николай“ – Стара Загора: на 24 декември (Бъдни вечер) – Утреня, Царски часове, Вечерня със св. Василиева литургия и на 25 декември (Рождество Христово) – Утреня и св. Златоустова литургия. Предвид пандемичната обстановка дверите на Митрополитския дом ще останат затворени за миряните, пожелали лично да честитят празника и да получат благословение. На 26 декември (Събор на Пресвета Богородица) архиереят ще отслужи Утреня и св. Златоустова литургия в храм “Св. Въведение Богородично“ – Стара Загора, а на следващия ден 27 декември (Стефановден) службата е в храм-паметник „Рождество Христово“ при Шипченски манастир, гр. Шипка.

В първата литургия за 2021-ва година по традиция участват всички свещеници от Стара Загора. Тя е св. Василиева – на 1 януари (Обрезание Господне) в Катедралния храм „Св. Николай“. Отново там на 5 януари ще бъдат отслужени Утреня, Царски часове, Вечерня със св. Василиева литургия и Велик водосвет. На 6 януари (Богоявление) празникът ще започне с Утреня и св. Златоустова литургия. В 12:00 часа в парк „Йордан Капсамунов“, до комплекс „Езерото“, ще бъде извършен Велик Богоявленски водосвет с освещаване на бойните знамена, след което ще последва и ритуалът по хвърлянето на кръста. На 7 януари, когато църквата почита Св. Йоан Кръстител, митрополит Киприан ще отслужи Утреня и св. Златоустова литургия в храм “Св. Йоан Предтеча” в Казанлък.

Светият синод на Българската православна църква – Българска патриаршия призовава своите верни чеда да спазят стриктно всички епидемиологични изисквания на държавните власти, предвид опасността от заразяване и разпространение на коронавирус. Поставянето на предпазни маски в храма е задължително, както и спазването на необходимото разстояние един от друг. Старозагорска света митрополия ще продължи живото излъчване на службите в официалната си страница във Facebook. Обявената програма може да претърпи промени.
#

share button


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн