Учени призовават да се възстанови разрушеният радиотелескоп “Аресибо”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Aresibo-1Aresibo-2Изследователи, работещи в обсерваторията на големия радиотелескоп “Аресибо” в Пуерто Рико (САЩ), който рухна на 1 декември, призовават за възстановявянето му съобщи NBC News.

“Аресибо”, създаден през 60-те години на ХХ век, с който са свързани редица астрономически открития, се разруши, след като 900-тонната платформа с конвертора, окачена над 305-метровата чиния, се стовари от 120 метра височина върху нея поради скъсването от лятото насам на няколко от носещите я въжета.

Преди катастрофата група учени бе започнала да събира подписи с молба към Белия дом да спаси стареещата структура. Сега те се обръщат за съдействие към Конгреса. Според изследователите образователното значение на радиотелескопа е неизмеримо на всички равнища – от професионалистите и студентите, до учениците и обикновените граждани, които посещаваха “Аресибо”. Той бе част от сюжетите и на два от най-популярните филмови ленти през последните десетилетия – “Контакт” с Джоди Фостър и един от филмите за Джеймс Бонд.

Снимки:
https://twitter.com/engineers_feed
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн