Туроператори опознават забележителностите на Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_9912IMG_9874Над 50 туроператори от цялата страна пристигнаха днес в Стара Загора на опознавателен тур. Инициативата е на старозагорските им колеги от “Кондор груп”, “Експрес” ООД и “Ню вилидж турс”, с изключителната подкрепа на Община Стара Загора и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите – Стара Загора.

Тридневният тур за професионалисти „Стара Загора – Център на Вселената“ ще запознае участниците с всички забележителности на града. Те ще направят туристическа обиколка и ще видят отпечатъка на 8000 години върху развитието на един от най-хубавите градове в България.

Гостите бяха посрещнати в Държавна опера – Стара Загора. Директорът Огнян Драганов ги приветства с добре дошли и обясни, че отдавна чакат възобновяване на културния туризъм. Той разказа за дейността на операта, а солисти и камерен оркестър поздравиха гостите с изпълнения на предкласични произведения.

Зам.-кметът Милена Желева представи най-важните културни и спортни събития, които се провеждат в Стара Загора. Някои от тях, като знаковото честване на 3 март с тристаметровото знаме, Международният филмов фестивал „Златната липа“, Джаз форумът и др., са емблематични за града и известни далеч извън пределите на страната. Тя разказа още, че Зоопаркът, който в момента е ремонт, е една от най-големите атракции в Стара Загора. Сега там се подготвят атракциони и образователни центрове, подходящи за ученици и семейства.

“За нас е много важно, особено по време на криза, да се обърнем към вътрешния пазар. Тази тенденция ще продължи и през следващите години. Имаме какво да предложим на туристите. Целта ни е да развием уикенд туризма, хотелите да бъдат посещавани. Намирайки се до Казанлък, Пловдив, Бургас, Велико Търново, нашият град е посещаван за един ден, но целта ни е туристите да остават и през уикендите, да нощуват в хотелските ни бази, затова се насочваме към това с всички културни, спортни събития и обществени дейности”, обясни Желева.

Директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев говори за изключителните исторически забележителности на Стара Загора.

След това гостите посетиха аула на Прабългарската школа за оцеляване „Бага тур“ и бяха впечатлени от дейността на школата и от атракциите, които се предлагат там.

Подготвен е и Сити тур на града с панорама и фотопауза на Мемориал „Бранителите на Стара Загора“. Туроператорите ще посетят Античния форумен комплекс „Августа Траяна“, както и няколко от най-значимите обекти на Стара Загора с професионален екскурзовод. Това са Музей „Неолитни жилища“, Регионалният исторически музей, Късноантичната мозайка в частен римски дом от IV век и Архитектурен комплекс „Музей на религиите“.

Ще бъде предоставена възможност и за самостоятелно опознаване на Града на поетите, липите и правите улици.

IMG_9847 (1)IMG_9949 (2)

IMG_9945IMG_9915
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн