Ново арт пространство – “Квадратът” – откриха в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_9807 (1)IMG_9820Арт пространство на открито е най-новата придобивка за организиране на събития от различни области на обществения и културния живот в Стара Загора.

„Квадратът“ се намира във вътрешния двор на сградата на Община Стара Загора и снощи посрещна първите си гости.

Проведе се първата от „Вечери за Стара Загора“ – творчески срещи, посветени на Международния ден на архитектурата. Тя премина в три панела. В първия „Дизайн, архитектура, музика-паралели, сходства, стил“ лектор бе арх. Цветомира Гергинова – редовен докторант в катедра „Интериор и дизайн за архитектурата в Архитектурен факултет УАСГ София.

„Къщата на арх. Димов“ представи арх. Емануела Маринска, завършила архитектура във Франция през 2008 г., в момента е докторант по специалност „Опазване на културното наследство“. „Къщата на архитекта“ е дипломният и проект.

По темата „Централна поща – минало, настояще и бъдеще“ говориха арх. Велимир Георгиев и арх. Татяна Радева.

Срещата се проведе с партньорството и участието на старозагорските представители на Съюза на архитектите в България.

Гостите бяха поздравени от главния архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева, която пожела на това място да се събират хора от различни творчески гилдии по теми, касаещи градската среда като симбиоза от различни видове изкуство.

Идеята за тази сцена е на арх. Грозева и на нейни колеги, с подкрепата на Милена Желева, зам.-кмет култура, туризъм и младежки дейности. „Целта ни е тази зона да бъде съживена, да се превърне в още едно арт пространство с възможност за творчески изяви и дебюти на млади таланти, форуми, изложби на открито на художници, скулптори, архитекти, музиканти, артисти – творци от различни сфери“, каза арх. Грозева.

По думите й името на новата сцена „Квадратът“ се е родило спонтанно, с намерението пространството да се превърне в разпознаваемо място за старозагорци и гости на града.

IMG_9822 (1)IMG_9831
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн