Кметът Галина Стоянова посрещна японския посланик в Казанлък

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
12 (3)24 (2)Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова посрещна в кабинета си Негово превъзходителство Нарахира Хироши, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България от лятото на тази година. Той изрази удовлетворението си от създадените добри отношения на Казанлък с Фукуяма, Мунаката, Хирошима и изрази надежда, че те ще се развиват. Посланик Нарахира сподели, че е силно впечатлен от историята на Казанлък след посещението си на културни забележителности в Долината на розите и на тракийските царе. „Въпреки сложната обстановка сега, ние имаме много добри контакти, които трябва да продължим!“ – заяви Нарахира Хироши. „Отношенията между двете страни имат дълга история, но вече у нас се споменава не само киселото мляко, но и розата и Казанлък“ – отбеляза новият посланик на Япония в България.

Галина Стоянова приветства високопоставените гости и изрази задоволството си, че ще работят заедно в следващите години: „Връзките ни трябва да се пренасочат в различна форма. Заради кризата с COVID-19 трябва да намерим начин да се сближаваме и да поддържаме добрите си контакти” – каза тя, като благодари за проведената видеовръзка, чрез която Казанлък и Фукуяма споделиха своите Празници на розата. Кметът на Казанлък коментира: „Този обмен, който направихме, беше полезен, за да е ясно, че мостовете между градовете Казанлък и Фукуяма продължават да съществуват в новите условия”.

Кметът на Казанлък покани кмета на Мунаката г-жа Мисако да присъства на следващия Фестивал на розата. „Връзките между Мунаката и Казанлък са много силни и емоционални. Те се осъществяват чрез Посолството на Япония у нас, но мостът между тях е Почетният гражданин на Казанлък Христо Стоянов, за което използвам случая да му благодаря“, подчерта Галина Стоянова. Тя предложи създаването на общи проекти с Посолството на Япония и обърна внимание на дългогодишната традиция посланикът на Страната на изгряващото слънце у нас да бъде Почетен председател на конкурса за Царица Роза.

Двете страни в срещата се разбраха да намерят и подходящ начин за осъществяване на планираното побратимяване между училища – ППМГ „Никола Обрешков“ и японско училище от Мунаката, което също бе отложено заради пандемията. „Много ни се иска това да не се случва виртуално, а да го направим реално в близък момент в следващата година“, пожела Галина Стоянова.
3433 (1)
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн