9 май – Ден на Европа в Стара Загора, в условията на COVID-19

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС * STZAGORA.NET
*
Den na EvropaВъпреки трудната ситуация и невъзможността за провеждане на традиционните събития, посветени на Деня на Европа, Информационен център Европа Директно – Стара Загора е подготвил две събития, които да отбележат 9 май във виртуалното пространство.

Все пак, най-ентусиазираните ни съграждани ще могат да разгледат и физическа изложба, която ги очаква от външата страна на посетителския ни център в Стара Загора.

Двете тематични събития, ще бъдат, както следва:

Дигитална изложба „Европа и европейците 1950> 2020: 70 години от декларацията на Шуман“

Историческият архив на Европейския съюз подготви многоезична изложба в чест на 70-годишнината от декларацията на Шуман: „Европа и европейците 1950 > 2020: 70 години от декларацията на Шуман“. Информационен център Европа Директно – Стара Загора съдейства за превода й на български език, за да позволи на съгражданите ни да се докоснат до уникални материали и фотоси от европейската история по случай 9 май Деня на Европа.

Изложбата има за цел да повиши познанието за значението на декларацията на Шуман в историята на европейската интеграция, да стимулира размислите за нейната значимост в днешна Европа и да насърчи дебатите относно историята на Европейския съюз (ЕС) и неговото бъдеще.

През 2020 г. се навършват 70 години от декларацията на Шуман – кратко, но силно изявление, направено от френския външен министър Робер Шуман на 9 май 1950 г. Декларацията, вдъхновена от Жан Моне и изготвена от Шуман и неговите близки съветници, инициира процеса на европейска интеграция с визията си за съвместно френско и немско производство на въглища и стомана.

Посетителят е насърчен да предприеме пътуване през европейската история, което поема по два различни, но взаимосвързващи се пътя, обогатени с различни QR кодове, свързани с различни аудио и видео материали. Първият път следва ключови фрази от Декларацията. Чрез избор на изображения и документи, съхранявани в Историческия архив на ЕС, може да се преживеят някои от най-важните политически, икономически, социални и културни събития през последните 70 години от европейската история. Вторият път позволява среща с хора, които са били въвлечени в процеса на европейската интеграция или засегнати от нея, обръщайки внимание на техните размисли за значението на това да бъдеш европеец.

В деня на Европа, на 9 май, изложбата ще бъде достъпна от 10:00 ч. на сайта на Информационен център Европа Директно – Стара Загора www.europedirect.szeda.eu, както и в страницата на Информационния център във Фейсбук – https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

От 9 май изложбата ще може да се разгледа и физически от външната страна на посетителския център на Информационен център Европа Директно – Стара Загора, който се намира на бул. „Ген. Столетов“ № 127 в Стара Загора.

Официално изложбата ще бъде открита на 9 май 2020 г. от Историческия архив на Европейския съюз чрез дигитална презентация на специализиран уебсайт: https://schuman70.eui.eu/
Европа в кадри

Във връзка с нестандартното отбелязване на 9 май – Деня на Европа, Информационен център Европа Директно – Стара Загора организира прожекции на късометражни филми и информационни видеоклипове, предоставени от Европейската комисия и Европейския съюз. Видеоматериалите ще могат да бъдат гледани на Фейсбук страницата на центъра https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

Повече от 4 часа кадри ще бъдат излъчвани на живо от 10:30 ч. на 9 май 2020 г. Те ще бъдат разпределени в няколко тематични направления с различна продължителност:

* 70 години от Декларацията Шуман
* Какво прави Европа за нас?
* Българите за Европейския съюз
* Европейския съюз в подкрепа на своите граждани – кратки истории
* Данъците, обяснени на езика на децата
* Европейския парламент – символ на демокрацията
* Европа през погледа на кино изкуството – късометражни филми от поредицата #ЕСиАз

Всички материали ще бъдат излъчени още два пъти в рамките на 9 май – от 14:30 ч. и от 20:00 ч. Част от клиповете ще бъдат достъпни и на официалната страница на Информационен център Европа Директно, Стара Загора – www.europedirect.szeda.eu
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн