Общинският съвет освободи търговци от заплащане на определени такси и наеми по време на кризата

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_1571IMG_1563 (1)Близо 100 предложения разгледа Общинският съвет на Стара Загора на днешното си редовно заседание.

Старейшините дадоха съгласие за освобождаване на търговци от заплащане на определени видове такси, цени и задължения за плащане на наем по време на въведените ограничения и мерки за превенция на разпространението на COVID-19. Предложението бе включена като извънредна точка от кмета Живко Тодоров и цели ограничаване на отрицателното икономическо въздействие на наложените противоепидемични мерки върху местната стопанска активност.

По време на сесията ресорният зам.-кмет Милена Желева обясни, че според Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора, в което членуват над 70 фирми, към 20 март е освободен около 20% от персонала. До началото на април те предвиждат процентът да бъде увеличен до 85. Прогнозата им е за 50% фалит на търговски обекти. „Предвижда се възстановяване на бранша в период от три години. Очаква се слаб летен сезон. Министерство на туризма изтегли програмата си за реклама. След като минат най-тежките месеци, ще бъде изготвена кризисна програма. Ние имаме готовност през следващите месеци в Програма за развитие на туризма на територията на Община Стара Загора за 2020 година, която гласувате днес, да настъпят адекватни промени”, заяви Милена Желева.

IMG_1559IMG_1566Общинският съвет прие с 46 гласа „За“ бе предложението за Правилник, който да даде възможност за отпускане на еднократна финансова подкрепа при раждане или осиновяване на дете в Стара Загора. Трима от общинските съветници дадоха отрицателен вот. Според приетия документ право да получат еднократна финансова помощ ще имат родители или осиновители, от които поне единият е български гражданин, с повече от три години постоянен и настоящ адрес на територията на строзагорската община. Овен това родителите е необходимо да имат завършено средно или висше образование към момента на раждане на детето. Няма да се допуска подпомагане на родители или осиновители, чиито деца се отглеждат в специализирана институция за отглеждане. Всички критерии и стъпки са описани в предложението на Общинската администрация.

Съветниците подкрепиха още и откриване на нова общинска целодневна детска градина в централната част на града. Целодневна детска градина № 9 ще носи името „Липа“ и ще предлага грижа и обучение за деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас. Капацитетът предвижда броят им да бъде 100, а възрастовите групи – 4.

Дебати в местният парламент предизвика предложението за откриване на Национално училище – Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи, която да отвори врати под липите. Очакванията са гимназията да стартира обучението на ученици още през новата учебна 2020/2021 година. 43-ма от съветниците подкрепиха точката.

Открити бяха процедури за избор на управители на „Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Стара Загора” ЕООД и „Център за психично здраве – Стара Загора” ЕООД. Подновени бяха договорите за управление на общинските дружества „Комплексен онкологичен център – Стара Загора”, „Медицински център-I – Стара Загора“ и „Диагностично-консултативен център-I” ЕООД.

Съветниците подкрепиха и програмата за управление на Община Стара Загора за мандат 2019-2023 година на кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

По време на днешното заседание на Общинския съвет беше подкрепено наименуване на улица с името „Атанас Гюдженов” в старозагорския квартал „Кольо Ганчев”.

Сесията на общинските съветници започна при засилени мерки за биосигурност. Измерена бе температурата на старейшините, които бяха разпределени и през препоръчителното отстояние един от друг.

Още по темата:
Заповед за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на Община Стара Загора считано от 00,00 часа на  27.03.2020 г.
#


споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн