Опровержение на невярна информация за инструкция от Св. Гора към вярващите във връзка с новия коронавирус – Covid-19

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
thumbwm (9) (1)В късния следобед и рано вечерта на 28 март 2020 г. чрез социалните мрежи в интернет и кратки текстови съобщение по мобилни телефони в България, но и в Гърция, Русия, Беларус, Украйна, Сърбия и Северна Македония е разпространено съобщение с невярно съдържание за „явяване“ на Пресвета Богородица по време на всенощното бдение отслужено във всички обители на Света гора Атонска. Според съобщението Божията Майка уж заповядала всички православни християни да нарисуват още същата вечер кръстове на вратите си, а ако не разполагат с подходящи материали за това, да го направят със зехтин. В част от вариантите на лъжливото съобщение се прилага и фотография с пояснителен текст на руски език, който обяснява, че фигурата, подобна на човек, в небето в местност със субтропичен климат, е на Пресвета Богородица, а явяването е било видно от манастирите Симонопетра и Григориат по време на всенощното бдение, което очевидно е невъзможно, тъй като всенощно бдение се прави през нощта, а не посред бял ден.

До този момент никъде на Света гора не е известно да е имало такова явление. Чудесното явяване на нашия Господ Иисус Христос, на Божията Майка и на светии на Православната Църква не е непознато на Света гора, но такова винаги е свързано с конкретна личност или личности, които са известни със своя подвижнически живот и смирение. Техните имена винаги придружават преданието за явяването, като свидетелство за неговата достоверност. Във вчерашния случай това очевидно не е така.

Гръцката агенция за църковни новини Ромфеа опроверга тази провокация снощи в 20:56 часа, позовавайки се на информация от Кинотиса на Света гора Атонска.

Според преобладаващото мнение сред светогорските монаси произходът на такава провокация трябва да се търси в средите на тези, които се подиграват с напрежението в обществото, свързано с пандемията на заболяванията от коронвируса Сovid-19.

Братството изказва убеждението, че никакви провокации или налудности няма да разколебаят вярата на православния българин и на православните християни навсякъде по света.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн