От 30 до 50 души се поставят всеки ден под карантина в Община Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_1563IMG_1552Ежедневно под карантина на територията на община Стара Загора се поставят между 30 и 50 души. Това съобщи секретарят на Общината Делян Иванов, който обобщи данните пред общинските съветници по време на днешното заседание на местния парламент. От думите му стана ясно, че с наложени карантинни мерки има хора както в града, така и в шест села, както и че вече има образувани две досъдебни производства за нарушаване на мярката.

„Бяха създадени мобилни екипи, които помагат на нуждаещи се възрастните хора – трудноподвижни, самотноживеещи, със закупуване на храни и лекарства. Това се извършва и във всички старозагорски села, като за това отговарят кметовете и кметските наместници”, обобщи Иванов.

Секретарят отговори на въпросиq свързани със спазване на правилата в старозагорския квартал „Лозенец”, като обясни, че се извършва пълна дезинфекция на жилищния район. Създадена е организация за обеззаразяване още на пешеходната зона и тротоарите във всички квартали, както и при спирките на обществения транспорт. До момента има записани над 60 доброволци, които да се включат в помощ при нужда.

Иванов бе категоричен, че са извършени проверки и са проведени разговори с ръководствата на 29 от големите предприятия на територията на Стара Загора и са им съставени предупредителни протоколи за спазване на мерките за биологична сигурност. От думите му стана ясно още, че всички работодатели са обезпечили придвижването на работници от дома до работното им място.

В заседанието на Общинският съвет участва и областният управител Гергана Микова. Тя представи пред старейшините актуална информация, обобщавайки, че към момента има осигурени 283 болнични легла и 37 интензивни легла, които могат да се използват за по-тежки случаи на заразени с коронавирус. „Има възможност и за създаване на полева болница с 250 легла”, допълни Микова, както и че до броени дни се очаква голяма доставка на предпазни материали за работещите на първа линия медици в УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович”. “Имаме над 30 доброволци, студенти последен курс от специалност “Медицина” и техни преподаватели, една част от тях вече работят в Инфекциозната клиника на УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” и в болницата, там където се налага”, съобщи Микова.

Със заповед на кмета Живко Тодоров, считано от 27 март до второ нареждане, е удължен срокът на въведените противоепидемични мерки на територията на Община Стара Загора.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн