Модерна апаратура позволява възстановяване за 2 дни на пациенти с пластика на кръстни връзки

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Artroskopska kula Pure Vue-18-WEBЕндоскопска ортопедична апаратура от най-ново поколение на един от водещите световни производители на медицинска апаратура и изделия DePuy Synthes на Jonson & Jonson дава възможност пациентите, претърпели артроскопска операция за реконструкция на увредени кръстни връзки на коляното, да бъдат раздвижвани още на втория ден след интервенцията. В продължение на един месец иновативната артроскопска кула Pure Vue, разработена от Mitek Sports Medicine, беше предоставена безвъзмездно за работа на ортопедичния екип на Болница „Тракия“, където под ръководството на д-р Петьо Братоев бяха извършени над 20 артроскопски операции на пациенти с различни ортопедични проблеми в коленете, рамото или глезените.

„С тази съвременна апаратура и хирургичната френска система TLS пациентът не се нуждае от обичайния период за имобилизация (обездвижване) от 4-5 седмици и задължително носене на ортеза, употребата на патерици и други обстоятелства, предизвикващи дискомфорт“, посочи д-р Петьо Братоев. Достатъчни са само 2 дни.

Обикновено от операции за реконструкция на скъсани кръстни връзки или на увреден менискус се нуждаят сравнително млади хора на възраст между 20 и 40 години, които са активни физически и бързото възстановяване на двигателната им активност е от особена важност. Точно такъв е случаят с първите две операции с пластика на увредена предна кръстна връзка на млади пациенти, които бяха извършени с използване на TLS – системата за пластика на предна кръстна връзка и иновативната артроскопска система Pure Vue. „Още на втория следоперативен ден пациентите бяха в почти нормален двигателен режим“, посочи д-р Братоев. Реконструкциите бяха извършени на базата на стандартната концепция със заместване на увредената кръстна връзка с един сухожилен присадък от пациента.

Системата Pure Vue реално покрива цялата гама на ортопедичната артроскопска хирургия при коляно, рамо и глезен. Тя се състои от няколко основни компонента, които притежават важни за работата на ортопедите възможности. На първо място това е визуализационна система с широк дисплей с 4К разделителна способност, която дава на опериращия кристален образ от вътрешността на ставата и отлична ориентация в триизмерното оперативно поле. Хирургът прониква във вътреставната капсула през два миниатюрни разреза – един за артроскопа, снабден с камера на върха, и втори отвор за инструментите, с които оперира.

При извършването на артроскопията ставата се изпълва с течност, която я раздува и позволява на хирурга да вижда в нея. Това се постига чрез помпата на тази апаратура. За разлика от други модели, помпата на Pure Vue е снабдена със специален софтуер, който изчислява и компенсира загубите по връзките, показвайки на дисплея реалното налягане в ставата. Иновативно решение е комбинирането на помпа и шейвър в едно. Това позволява прецизен контрол от страна на хирурга, не уврежда меките тъкани в ставата и поддържа ясната видимост на оперативното поле.

Друг важен компонент в оперативната система е радиочестотният биполярен генератор, чрез който се извършва коагулация и аблация. При аблация системата създава джоб от пара, който предотвратява развитието на прекалено висока температура във вътрешноставния флуид. Меките тъкани – менискуси, кръстни връзки, лигаменти, не се прегряват и се избягва опасността от увреждането им. С по-ниската температура аблацията се осъществява в значително по-благоприятни условия, което е важно за бързото възстановяване на пациентите, посочва д-р Братоев.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн