Стара Загора ще има нов квартал западно от “3 чучура-юг”. Готов е идейният му проект

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
954949682Приключи конкурсът на Община Стара Загора за разработването на идеен проект за нов градски квартал, западно от “Трите чучура-юг” (и от ВЕЦ “Стара Загора”). В южната част на новия квартал ще минава продължението на бул. “Славянски”. В момента новата част на булеварда завършва до улицата на Руския пазар, която ще бъде удвоена и там ще бъде направено кръгово кръстовище. Със завой на север продължението на “Славянски” ще стигне до разклона за Старозагорските минерални бани. Там ще има още едно кръгово кръстовище. В северната си част кварталът е ограничен от продължението на бул. “Цар Симеон Велики”, което от тръбата на запад е с името бул. “България”. От юг продължението на “Славянски” ще предложи три нови пътни връзки – отклонения за кв. “Три чучура-юг”, който в момента е доста ограничен откъм комуникации.

Арх. Иван Иванов

Арх. Иван Иванов

Победилият в конкурса идеен проект е дело на колектив с ръководител арх. Иван Иванов – председател на Съюза на българските архитекти, клон Стара Загора, бивш главен архитект на града. В конкурса е участвал и колектив от София, който е класиран втори.

След идейния проект предстои работната фаза – разработване на ПУП и план за регулация и застрояване с жилищни и обществени сгради с височина до 15 метра, а непосредствено под “Цар Симеон Велики” – и по-високи – разказа арх. Иван Иванов. Улиците в новия квартал според проекта се предвижда да са достатъчно широки, с традиционната за Стара Загора правоъгълна планировка, предложена още от Лубор Байер.

Имотите в новия квартал са частни (реституирани имоти), като малки площи около дерето има Община Стара Загора. Те ще бъдат използвани за прокарване на канализацията за отпадни и дъждовни води, която ще е свързана с главния колектор. Местността на новия квартал се казва “Курбанова чешма”, но се очаква той да получи свое оригинално ново име. 25% от имотите ще бъдат заделени за улици, паркинги, трафопостове и друга необходима инфраструктура, за да може да се реализира кварталът. Озеленяването ще е от 20% до 30%. Засега няма яснота, според арх. Иванов, в какъв времеви период може да бъде реализиран новият старозагорски квартал.

В концепцията за дългосрочно устойчиво устройствено развитие са разработени още схема за газоснабдяване, телекомуникации, идеи на вертикална планировка,идеен план за регулация и други проучвания, видни от графичната част на проекта.

От допълнителните проучвания е видно, че ако тук се изградят само апартаменти за живеене, максималният брой е около 2800 броя. Но вече съществуват доста имоти с обществено обслужващи складови и производствени функции. При тези обстоятелства може да се помисли за обслужване на новия квартал от изградените в квартал “Три чучура-юг” училище, две детски градини и една детска ясла. В квартал “Железник” също вече съществуват училище, детска градина и детски ясли, които могат да удовлетворяват нуждите и на новия квартал. Този въпрос е необходимо да се обсъди и уточни в следващата фаза на проектиране, се посочва в предложената концепция.
95494968954949683
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн