Стара Загора се обновява с непознати досега темпове. Улиците на изток от “П. Евтимий” – еднопосочни до края на май

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Кметът Живко Тодоров и екипът му информираха за изпълняваните в момента и за предстоящите задачи
*
P1400472“С отрицание нищо не се постига. Носим на критика, вслушваме се в хората, където има проблем – реагираме. Очаква ни динамична 2019 година в сферите на здравеопазването, образованието, инфраструктурата, културата и спорта.” Това каза днес пред медиите кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Заедно с него в пресконференцията участие взеха заместник-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова, Красимира Чахова и инж. Янчо Калоянов, секретарят на администрацията Делян Иванов и гл. арх. Виктория Грозева.

Площадът в центъра на Стара Загора вече е напълно готов, съобщи Живко Тодров. Дейностите по него са приключили. Комисия го е приела и започва разплащането с изпълнителя за тази част от проекта. Пешеходната зона според строителите ще бъде завършена до 25-30 дни. След което Общината ще изброи дните на закъснението и ще наложи съответните санкции, както е по договор.

Паралелно с това се работи по въвеждането на еднопосочно движение по улиците на изток от бул. “Патриарх Евтимий”, което ще осигури много нови паркоместа – информира ресорният зам.-кмет Йордан Николов. Вече има одобрен проект, съгласуван с “Пътна полиция”. Поетапното въвеждане на новата организация на движение в тази част от града ще започне до няколко седмици и ще завърши до края на май. С еднопосочни улици, дори големите, е решено движението в цяла Европа, припомни кметът.

Тези дни предстои да бъде обявена и обществена поръчка за ремонт и рехабилитация на Зоопарка, за което има изработен и съгласуван проект. “Зоопаркът е важен за нас, тъй като привлича много хора към Стара Загора” – каза кметът. По думите на гл. архитект Виктория Грозева клетките ще бъдат разширени и облицовани с дърво за по-доброто им вписване в околната среда. Ще се разширят алеите, ще бъде направено допълнително залесяване.

Работи се и по проекта за обновяване на уникалния за България Летен театър на Стара Загора, за което вече има работен проект. Ще бъде направена козирка над сцената и оркестрината, ще бъдат обновени наличните около 2000 седящи места, а природата ще бъде изцяло запазена.

В процес на изготвяне е проект за новия облик на Руския пазар. Пазарът ще бъде от затворен тип – като Централния градски пазар. Всичко по него е съгласувано с хората, които работят там. Край пазара ще минава разширената до 4 ленти улица “Кап. Петко войвода” на юг от кръговото под Билла.

Бул. “Славянски” ще продължи с ново кръгово кръстовище в западна посока, като ще мине южно от кв. “Три чучура-юг” и под бъдешия нов квартал на Стара Загора, за който съобщихме в отделна публикация >>>.  Със завой на север ще излезе на разклона за Старозагорските бани, където също ще има кръгово кръстовище. По същия начин с кръгово ще бъде решен и разклонът за Раднево в кв. “К. Ганчев”.

Нови над 20 големи междублокови пространства се ремонтират в Стара Загора от началото на 2019 година. Набелязани са и следващите, които ще бъдат обновени. “Не можем да направим всички изведнъж, но всяка година обновяваме десетки нови” – каза кметът.

За реконструкция е предвидена и ул. “Св. княз Борис” в отсечката от бул. “Руски” до бул. “П. Евтимий”, като първо ВиК ще сменят тръбите по нея.

Реконструкцията на концертната зала в Синдикалния дом върви по график. Очаква се откриването й към 15 септември. Ремонтира се и дарената от Мария Жекова сграда за Детски център на ъгъла на “М. Кусев” и “Ген. Гурко”.

P1400469P1400474Вървят ремонтите на училищата “Ив. Вазов” и 9-то основно, както и на Втора детска градина. Училището в кв. “Железник”, което е най-голямото на Балканите с неговите 90 декара разгъната площ, в момента се почиства и скоро учениците ще влязат в класните стаи. По-нататък ще продължи изграждането отделно на столовото хранене в него, каквото не е съществувало досега. Готвят се и други належащи ремонти на училища и детски градини – 31-ва, 33-та, 34-та, 66-та, на училищата “В. Левски”, “Хр. Ботев” и Първо основно (сградата на бившето Седмо основно под стадиона). След това ще започнат ремонти и на дворовете на учебните заведения.

Работи се по подобряване на социалния патронаж в Стара Загора и столовото хранене на пенсионерите, като акцентът ще е върху здравословното хранене в детските заведения.

Наесен ще е готов, с подредена експозиция, и Дом “Литературна Стара Загора”.

Община Стара Загора поставя акцент върху общинското здравеопазване, като ще задели вбъдеще средства за профилактични прегледи и за ранна диагностика на заболявания на социално слабите граждани, както и за здравна просвета. Център на общинското здравеопазване се предвижда да стане сградата на АГ-то, за която ще бъде поискано да бъде прехвърлена на Общината в замяна на земята под сградите на УМБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович”, която е общинска, а сградите държавни. Тубдиспансерът, Онкодиспансерът и Психодиспансерът ще останат на досегашните си места. Бараките на ДКЦ-то над АГ-сградата ще бъдат премахнати, като на тяхно място ще се направи паркинг за колите на старозагорци.

Вече няма свободни спортни зали в Стара Загора, отбеляза кметът. Капацитетът на всички е запълнен със спортуващи млади хора. Ресорният зам.-кмет Красимира Чахова припомни, че женският баскетболен “Берое” спечели Адриатическата лига, с което стана едва вторият отбор в България, постигнал такъв успех. Мъжкият баскетболен “Берое” пък влезе в плейофите на шампионата и гледа към титлата. “През годините инвестирахме немалко в спорта и резултатите се виждат” – отбеляза Живко Тодров.

IMG_7174Индустриална зона “Загоре” има готовност да бъде разширена с нови над 300 декара към 115-те й в момента, съобщи изпълнителният й директор Радослав Танев. Наложило се е поради повишения интерес към парцелите в нея, като някои инвеститори питат за площи над 80 декара. Всеки парцел ще е захранен с ток, вода и газ. Строителството в нея се очаква да започне до края на лятото. Заложено е на производство на продукция с висока принадена стойност.

Развива се видеоконтролът за сигурност в Стара Загора. В сайта на Общината вече има линк към онлайн камери.

След последните вандалски прояви, увредили два паметника в Стара Загора, включително и Паметника на Съветската армия, Руското посолство у нас е инвестирало средства за специално покритие, което ще минимизира увреждането на камъка, стана ясно в отговор на журналистически въпрос.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн